sobota, 16 listopada 2013

Frittata z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Frittata z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

Frittata z jarmużem przepis

Smak jarmużu uwielbiam i sięgam po niego chętniej, aniżeli po szpinak. Niestety, tak popularne kiedyś warzywo z trudem odnaleźć dziś na sklepowych półkach czy w osiedlowych bazarkach. Najlepiej rozejrzeć się za nim w większych supermarketach. Wspomniany jarmuż wykorzystałam do przygotowania prostej frittaty dla Połówka. Połączyłam go z serem feta i suszonymi pomidorami. Lekko pikantnego akcentu nadał omletowi dodatek czosnku i pora. 

Omlet z jarmużem

FRITTATA Z JARMUŻEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #92

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 3 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 5-centymetrowy kawałek pora, przekrojony na pół i posiekany w plastry
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 suszone pomidory z zalewy oliwnej, posiekane
  • 50 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • sól 
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy zgrubiałą część każdego liścia, siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek i pora przez około 3 minuty. Dokładamy jarmuż, smażymy dalej 2 minuty. Jajka roztrzepujemy, dodajemy oregano, sól, zawartość patelni. Całość mieszamy i przelewamy do naczynia do zapiekania (u mnie kwadratowe o boku 16 cm). Na wierzchu posypujemy frittatę fetą i suszonymi pomidorami. Pieczemy przez około 15-18 minut w temp. 200 stopni (180 z termoobiegiem). Frittata jest gotowa, kiedy masa jajeczna się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa. 

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy :

  1. Jaki ładny kawałek zieleniny, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, chętnie bym teraz taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej wygląda świetnie! Zjadłabym taką z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Jarmużu nie znam kompletnie, ale chętnie bym zjadła taką frittatę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak rzadko można gdzieś kupić jarmuż, a wielka szkoda :/ Pyszne danie z niego wyczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie - gdzie zakupiłaś jarmuż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję go w Realu. Jest w lodówce razem z sałatami w paczkach.

      Usuń
  7. Fajny przepis :) Wypróbuję go, ponieważ od 2 lat sadzę jarmuż i mam go pod dostatkiem, większość niestety idzie dla królików, bo jakoś nie probowałam z niego tworzyć dań :0 a to pewnie błąd..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę Twoim królikom tego, że zajadają takie smakołyki ;) Postaram się wrzucić więcej przepisów z jego wykorzystaniem. Można z niego zrobić smaczne chipsy, zupy, używać do sałatek, gulaszy, omletów. Naprawdę fajne warzywo, szkody tylko, że niedoceniane.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.