wtorek, 19 listopada 2013

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku


Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to danie, które zna zapewne każdy. Nie chcę tu wnikać w pochodzenie potrawy czy też jej nazwę, skupię się jedynie na samym przepisie. Z tego, co pamiętam, u mnie w domu przygotowywało się ją z dodatkiem koncentratu pomidorowego, którego osobiście nie znoszę i nie używam na co dzień w kuchni. Moją wersję tej fasolki przygotowuję na świeżych lub zapuszkowanych pomidorach. Dodatkowo potrawę wzbogacam o dodatek wędzonego boczku, który nadaje daniu świetnego aromatu i smaku.



Fasolka po bretońsku

FASOLA PO BRETOŃSKU

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 500 g suszonej fasoli Piękny Jaś
  • pół łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 duża cebula (lub 2 średniej wielkości), posiekana w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 800 g pomidorów z puszki (2 opakowania) wraz z sokiem
  • 200 g wędzonego boczku (użyłam surowego), pokrojonego w kostkę
  • 400 g kiełbasy, pokrojonej w plastry lub w grubszą kostkę
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Fasolka po bretońsku - przygotowanie:

Fasolę zalewamy na noc wodą. Kolejnego dnia gotujemy do miękkości z dodatkiem cząbru. Pamiętajcie o dolewaniu wody, gdy zbyt duża jej ilość wygotuje się. Mnie gotowanie fasoli zajęło około 50-60 minut (oczywiście czas ten może się wydłużyć, wszystko zależy od użytej fasoli). Pod koniec gotowania dodajemy sól do fasoli.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez 3-4 minuty. Dodajemy kiełbasę i boczek, smażymy, aż się zrumienią. Dodajemy czosnek, smażymy przez minutę. Kolejno dodajemy pomidory, listek laurowy, ziele angielskie. Całość gotujemy przez około 15-20 minut, aż pomidory rozpadną się. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedzamy go wodą. Po koniec sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, majerankiem, słodką papryką i czubricą. Dodajemy fasolę, chwilkę podgrzewamy. Fasolkę po bretońsku podajemy z dodatkiem pieczywa.

Uwagi:

-do sosu możecie dodać także wędzoną paprykę w proszku, która nada potrawie dymnego posmaku i zaostrzy smak dania. Czasem do sosu dodaję także 1 łyżkę octu balsamicznego. 


Czas przygotowania (bez moczenia fasoli): 1 godzina i 25 minut.

17 komentarzy :

  1. Smaczna i rozgrzewająca, wygląda ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie fasolke po bretonsku :) Idealne danie na pozna jesien :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, fasolkę często bardzo robię, bo cała rodzina się nią zajada. Następnym razem wzbogacę o czubricę i cząber :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za tym daniem, ale Twoja wersja wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fasolkę! A ta... obłędna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam fasolki, zjadłabym chętnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez bym zjadla taka fasolke ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam, wyszła genialna :) Pyyycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilam i jest rewelacyjna! :) dodalam i czubrice i wedzona papryke. do tego pita. przepyszne danie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Będę dziś robić, mam tylko jedno pytanie - czy fasolę się dodaje razem z wodą? Pewnie nie, ale w innych przepisach widziałam instrukcję, żeby dodać z wodą, wolę więc zapytać. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę, w której gotowała się fasola, wylewamy, a sos pomidorowy rozcieńczamy świeżą wodą.

      Usuń
  11. Czy fasola może się dłuzej moczyć, nawet 36 h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy aż tak długo nie trzymałam zamoczonych ziaren. Jeśli już muszą tyle leżakować, to na pewno zmień wodę na świeżą i przepłukuj ziarna na sicie.

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź. Na szczęście długie moczenie nie zaszkodziło fasoli, wyszła przepyszna :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.