piątek, 8 listopada 2013

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

Fasola w sosie pomidorowym

Jakiś czas temu zdarzyło mi się zakupić gotową fasolę w sosie pomidorowym. Nie było to jednak działanie celowe, lecz zupełny przypadek. Na szybko chwyciłam pierwszą z brzegu puszkę fasoli, nie zagłębiając się w opis produktu. Dopiero przy okazji robienia sałatki  zorientowałam się, że kupiłam nie ten produkt, który zamierzałam. Smak i cena tej fasolki pozostawiały niestety wiele do życzenia. Przygotowanie fasoli w sosie pomidorowym jest niezwykle proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Sam sos przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Taką fasolkę w pomidorach możecie wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych czy śniadań. Wkrótce podzielę się z Wami przepisem na smaczne zapiekane jajka z fasolą w pomidorach.

Fasola z pomidorami

FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 większa cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku (jeśli nie lubicie zbyt pikantnych sosów, zmniejszcie ilość wędzonej papryki)
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 400 g ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Dodajemy czosnek, przesmażamy go przez około 30-40 sekund. Wlewamy passatę, dodajemy ocet, oregano, wędzoną paprykę. Gotujemy przez około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dokładamy opłukaną i odsączoną drobną fasolę, podgrzewamy przez 3 minuty. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub śniadań.

Fasola w sosie pomidorowym przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

13 komentarzy :

  1. o świetne, dodać tylko jakiegoś mięska i będzie idealne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa baza do fasolki po bretońsku.
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj lubię to :) Moje smaki. Chociaż jak mnie znasz, dodałabym do niej pewnie miodku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię. Chętnie spróbuję Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za smakiem białej fasoli, ale na taką wersję chyba bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam fasolę w sosie pomidorowym :) Robię ją bardzo często na śniadanie lub kolację, a sos robię z puszki pomidorów z dodatkiem czerwonego octu winnego, płatków chilli, natki pietruszki, ze szczyptą soli. Do tego dodaję puszkę białej fasoli i jem z chlebem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczna jesienna propozycja! Fasola w sosie pomidorowym chodzi za mną od dawna, a tak się składa, że mam spory zapas fasoli. Czas ją wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię fasolę, ale w takim sosie chyba nie jadłam :) Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak długo można przechowywać taką fasolę?

    OdpowiedzUsuń
  10. jak długo można przechowywać taką fasolę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, myślę, że tak do 3 dni w lodówce.

      Usuń
  11. Witam
    Nie wie Pani może czy taka fasolkę można by pasteryzować w słoiczkach i trzymać w spiżarce by móc użyć w każdej chwili?
    Calli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Calli- Nigdy nie próbowałam. Od koleżanki, która od dłuższego czasu próbuje pasteryzować pasty ze strączków wiem, że nie przechowują się zbyt dobrze. Ale zawsze można spróbować, choćby z małym słoiczkiem (w końcu tu fasola jest w sosie).

      ps. I proszę, tylko nie per pani ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly