sobota, 16 listopada 2013

Ciastka orzechowe

Ciastka orzechowe

Ciastka orzechowe przepis

Te ciasteczka nie należą do najpiękniejszych, nadrabiają jednak niesamowitym smakiem. Są bardzo delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Smak orzechów jest w nich dość mocno wyczuwalny. Do ich przygotowania użyłam orzechów laskowych, z powodzeniem możecie je zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami. 

Ciastka z orzechami przepis

CIASTKA ORZECHOWE
Słodka Sobota #21

Składniki (na około 20-25 sztuk):
[przepis własny]
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 większe żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mielonych orzechów 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajmy żółtka i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Następnie ciasto szybko zagniatamy dłonią i formujemy w kulę. Umieszczamy je w lodówce na kilkadziesiąt minut (aby ułatwić sobie formowanie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy podłużne paluszki (należy pamiętać, by były wąskie, ciastka rozleją się na boki). Należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni (160 z termoobiegiem). 


Ciastka z orzechów laskowych

Czas przygotowania: 35 minut.

17 komentarzy :

  1. Od razu na myśl przyszły mi ciasteczka ''brzydkie a dobre'' :)
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
    P.S. Bardzo ładna filiżanka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie wyglądają cudnie, zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne, idealne do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak dla mnie prezentują się bardzo ładnie i na pewno smakują przecudownie! do kawy, herbaty lub kakao jak znalazł na jesienne popoludnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obsypane cukrem pudrem muszą smakować wybornie: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, uwielbiam takie ciasteczka, zawsze znikają u nas błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. te ciastka orzechowe zawsze robię w formie rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne. Kiedyś w wyborczej był dodatek gazetek kulinarnych kuchni z całego Świata. Na Boże Narodzenie były chyba belgijskie ciasteczka. podobne, tylko zamiast orzechów były migdały. Bardzo mi się z Twoimi skojarzyły. Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne muszą być te maleństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Filozoficzne ciasteczka orzechowe. Miejmy nadzieję, że pan Kołakowski lubił orzechy.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam z tego przepisu i nie wyszły mi takie jak na obrazku :(

    OdpowiedzUsuń
  13. piekłam ale nie wyszły mi takie jak na zdjęciu :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, jak sama we wstępie wspomniałam, u mnie także zbyt piękne nie wyszły. Mam jednak nadzieję, że Ci smakowały :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.