sobota, 23 listopada 2013

Babeczki z jarmużem

Babeczki z jarmużem

Babeczki z jarmużem

W ubiegłym tygodniu prezentowałam Wam przepis na prostą i smaczną frittatę z wykorzystaniem jarmużu. Dziś kolejna propozycja na bazie jajek i tego smacznego zielonego warzywa. Te babeczki to fajna propozycja śniadaniowa dla dzieci i nie tylko. Często takie jajeczne babeczki przygotowuję Połówkowi do pracy. Nie zajmują zbyt wiele miejsca, są smaczne i dodatkowo świetnie się prezentują.

Po więcej śniadaniowych przepisów zapraszam Was

Babeczki z jarmużem przepis

BABECZKI JAJECZNE Z JARMUŻEM
Śniadanie Mistrzów #94

Składniki (na 4-6 sztuk):
[przepis własny]
  • 4 jajka
  • pół szklanki jarmużu, drobno posiekanego (pamiętajcie o wycięciu twardej łodygi)
  • 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem, posiekane
  • pół czerwonej papryki, pokrojonej w  kostkę
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • sól do smaku
Jajka dokładnie roztrzepujemy przy pomocy widelca. Dodajemy wędzoną paprykę, oregano, przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy jarmuż, paprykę i dymki, mieszamy. Masę przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, pieczemy  w temp. 180 stopni przez około 20 minut lub dłużej, aż masa się zetnie. Babeczki będą gotowe, gdy masa jajeczna będzie zwarta.

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy :

  1. świetne babeczki:) takich nie jadłam, bardzo smacznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają, kolory, jak najbardziej przyciągają wzrok: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chyba przestanę odwiedzać Twojego bloga. Te kolorowe zdjęcia cudownych potraw mnie dobijają! Jestem po nich permanentnie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne babeczki, piękne zdjęcia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. a można zrobić te babeczki z pieczarkami i szpinakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można :) Dodatki są dowolne. Tylko w przypadku pieczarek i szpinaku należy je usmażyć (szpinak wrzuć na sam koniec, ma tylko zwiędnąć).

      Usuń
  7. Czy babeczki można przygotować poprzedniego wieczoru czy nie za bardzo będą się nadawać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą ok, o ile będą Ci smakować na zimno. Ja często robię je dzień przed i pakuję do lunchboxu.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.