wtorek, 15 października 2013

Tunezyjska sałatka z pieczonymi warzywami

Tunezyjska sałatka z pieczonymi warzywami

Sałatka z pieczonymi warzywami

Dzisiejszy dzień upłynie pod znakiem kuchni tunezyjskiej. Ta prosta sałatka na bazie pieczonych warzyw to świetna przystawka. Idealnie smakuje z kawałkiem świeżej bagietki. Autorką przepisu jest Claudia Roden. 

Tunezyjska sałatka z pieczonymi warzywami przepis

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW (TUNEZJA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 czerwone cebule
  • 3 papryki (u mnie żółte i czerwone)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • puszka tuńczyka w oleju, odcedzonego i podzielonego na kawałki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka kaparów, posiekanych
  • 1/4 szklanki oliwek
  • 8 anchois
  • dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku
Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki, układamy na blasze do pieczenia. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy, układamy na blasze skórką do góry. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dokładamy do warzyw. Całość pieczemy przez około 20 minut w temp. 210 stopni lub do momentu, kiedy skórka papryk się pomarszczy i zaczną pojawiać się na niej ciemne plamy. Jeśli w trakcie pieczenia pomidory lub cebula zaczną się przypalać, wykładamy je i dopiekamy dalej paprykę. Pomidory możecie zamiast piec w piekarniku, ugrillować na patelni. Papryki obieramy ze skórki, kroimy w podłużne paski. W salaterce umieszczamy paprykę, cebule, pomidory, rozdrobnionego tuńczyka, jajka podzielone na ćwiartki, kapary, anchois i oliwki. Składniki dressingu dokładnie łączymy, polewamy nim sałatkę. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Czas przygotowania: 40 minut

8 komentarzy :

  1. dania z pieczonymi warzywami zawsze mi smakują ... cała głębia smaku w nich ...
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie, w tej sałatce jest wszystko, co lubię :) na pewno też ją przygotuję i to niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszna, bo wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie byłem w Tunezji, ale widzę, że to podobny pomysł na ten, który podał mi znajomy. Tam też jest jajko, rybka, oliwki, tyle, że bazą jest doprawione harissą puree z marchewki a nazywa się to Ommek Houria :) http://xouted.com/2014/03/jedz-normalnie-ommek-houria/

    OdpowiedzUsuń
  6. przedstawiona przez ciebie salatka nie ma wiele wspolnego z Tunezyjska slata mechwia (salatka z pieczonych warzyw)
    slata mechwia robi sie z papryk chili (czasami z dodatkiem slokiej papryki jesli chce sie zrobic lagodniejsza), zwyklej cebuli, pomidorow i ewentualnie czosnku, ktore po upieczeniu sieka sie lub miksuje z dodatkiem kamunu i oliwy z oliwek
    a tunczyka i/lub jajka i/lub oliwki daje sie tylko na wierzch do ozdoby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest wariacją na temat mechouia autorstwa Claudii Roden. Claudia z tego co pamiętam pochodzi z Egiptu. Mechouia jak widać przerobiła na modłę europejską, bo składniki sałatki pokroiła w większe kawałki. Co do papryki to widziałam przepisy i ze słodką i z ostrą. W Polsce ciężko o tę dużą zieloną chili w strąkach (bo chyba tej używa się w Tunezji). W książce, z której korzystałam oczywiście i tłumacz popełnił małą gafę, bo w przepisie znalazł się kminek a nie kmin rzymski (to odruchowo zmieniłam, często polscy tłumacze popełniają takie błędy i później mamy tagine z dużą ilością kminku lub meksykańskie dania nim doprawione). Dzięki za podzielenie się informacjami. Będę musiała przygotować kiedyś mechouia w wersji drobno posiekanej z chili. Nie zmienia to jednak tego, że zdekonstruowana sałatka Claudii jest też bardzo smaczna :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.