piątek, 25 października 2013

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami

Tak, jak wspominałam, dzisiejszy dzień upłynie pod znakiem makaronu. Po spaghetti col rancetto zapraszam Was na niezwykle smaczną pastę z mięsem mielonym, pomidorami i pieczarkami. Światowy Dzień Makaronu świętują dziś ze mną także Mirabelka, Maggie, Siaśka, Dobromiła, Pela, Shinju, Marta oraz Lejdi.

Przepis dodaję do akcji Shinju. 

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami przepis

SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I POMIDORAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 300 g małych pieczarek, obranych, przekrojonych na pół 
  • 800 g pomidorów (waga po obraniu ze skórki), pokrojone w kostkę (lub 2 puszki siekanych pomidorów)
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru do smaku
  • listki bazylii do posypania makaronu
  • starty ser grana padano, pecorino lub parmezan do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy mięso mielone i czosnek, smażymy dalej przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pieczarki, pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię, słodką paprykę w proszku. Przykrywamy i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. Kiedy sos się gotuje, gotujemy al dente makaron (nie przelewamy go wodą). Makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy (jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go odrobiną wody z gotowania makaronu). Spaghetti rozkładamy pomiędzy 4 talerze, posypujemy tartym serem i listkami bazylii.

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

    14 komentarzy :

    1. Wygląda super i pewnie Pan zjadłby chętniej, bo jest z mięskiem;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak ja lubię takie jedzenie<3

      OdpowiedzUsuń
    3. O, takie spaghetti jest u mnie lubiane w domu najbardziej :)

      OdpowiedzUsuń
    4. światowy dzień makaronu smacznie uczczony :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Kocham takie makarony! Lekko, zdrowo i smacznie!

      OdpowiedzUsuń
    6. Wygląda przepysznie :D :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      OdpowiedzUsuń
    8. Wg. mnie na taka ilość makaronu należy dodać min. 800 g. wołowiny. Ale przepis przedni ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Pio Trek, ale to już będzie sos z makaronem, a nie makaron z sosem ;)

        Usuń
    9. Jeśli ktoś nie chce mięsa, może zastąpić mielonym tofu z tesco, bo świetnie się nadaje i w sosie do złudzenia przypomina mięso.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .