Wyszczególnione wpisy

Wpisy

wtorek, 29 października 2013

Sos grzybowy (ze świeżych grzybów)

Sos z grzybów
Sos grzybowy (ze świeżych grzybów)
Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs. Dobrze komponuje się zarówno z kaszami, jak i ziemniakami. Możecie podać go jako dodatek do popularnych kopytek lub innych klusek na bazie ziemniaków.

Sos z grzybami

SOS GRZYBOWY (ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW)

Składniki:

  • 250-300 g leśnych grzybów (waga po oczyszczeniu), u mnie podgrzybki
  • 1 łyżka oleju plus 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
Oczyszczone grzyby dokładnie myjemy. Grzyby kroimy w plastry (te bardzo malutkie zostawiamy w całości). Na patelnię wlewamy olej, kiedy się rozgrzeje dodajemy masło.Wrzucamy cebulę i smażymy ją przez około 3 minuty.Następnie dodajemy grzyby, przesmażamy przez 2-3 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką, dusimy grzyby na wolnym ogniu do miękkości (mi zajęło to około 7 minut). Następnie grzyby zasypujemy łyżką mąki i przesmażamy ją, aż straci smak surowizny (jeśli na patelni jest za mało tłuszczu do przesmażenia mąki, dodajcie odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlewamy bulion, całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy, aż sos zacznie gęstnieć. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kremówkę, mieszamy.Używamy jako dodatek do mięs i klusek. Sos grzybowy świetnie komponuje się z kaszą.

Czas przygotowania: 20 minut

22 komentarze:

  1. Uwielbiam go za ten leśny aromat. U mnie ostatnio też królują grzyby, a te własnoręcznie zebrane smakują jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie swojski, pyszny i grzybowy sos! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Owoce" lasu w najlepszej postaci :) Uwielbiam sosy grzybowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. super sosik właśnie zrobiłem ale podaję go z ......RYBĄ szok co .
    Będzie superdorszyk z grzybami

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny! Ale ja wolę przyrządzać go z kwaśną śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie lepszy z kwaśną śmietaną

      Usuń
  6. + koperek !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lub natka pietruszki :)

      Usuń
  7. Właśnie zrobiłem, z odrabina koperku.niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie go zrobiłam do klusek :) Wyśmienity ale zamiast śmietany 30 dałam kwaśną 18-ke
    Będę częściej zaglądać na Twojego bloga, super przepisy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm ;) pychotka !;)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacja przepis, wiele sosów już robiłem ale ten jest mega dobry, mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Polecam do tego wino białe, wytrawne ok.50-100 ml dolane z bulionem oraz koperek na samym końcu do smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Maga do ziemniaczkow i kiszonej kapustka

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałem choć mamy 7 Listopada zrobiłem z surowych zamrożonych prawdziwków .Pycha własnoręcznie zbieranych

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP