poniedziałek, 28 października 2013

Salsa verde

Salsa verde

Salsa verde

Salsa verde to ostatnio jeden z ulubionych dodatków Połówka. Intensywny w smaku zielony sos to smaczny dodatek do drobiu i ryb. Pod nazwą salsa verde można spotkać dwa różne sosy. Pierwszy, pochodzenia meksykańskiego, którego bazą są tomatillos i drugi, włoski, którego podstawą jest natka pietruszki. Dziś prezentuję Wam włoską odmianę tego sosu. 

Salsa verde przepis

SALSA VERDE (WŁOCHY)

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kaparów, posiekanych
  • 2 anchois, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 40 g chleba
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól i pieprz do smaku
Jajko gotujemy na twardo. Do przygotowania salsy będzie nam potrzebne jedynie żółtko. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy posiekane i roztarte widelcem żółtko, anchois, kapary, czosnek. Miąższ chleba rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy octem, następnie przecieramy do przez sito i dodajemy do pozostałych składników (jeśli macie zamiar blendować masę, wówczas nie musicie przecierać chleba). Całość polewamy oliwą i delikatnie mieszamy (w razie potrzeby dodajemy więcej oliwy). Jeśli chcecie otrzymać gładszy sos, krótko go zblendujcie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku do 3 dni. Zielony sos to smaczny dodatek do ryb, mięs, kanapek. 

[Autorką przepisu jest Sonia  z Giallo Zafferano]

Salsa verde

Czas przygotowania: 20 minut

6 komentarzy :

  1. A u mnie wersja meksykańska z tomatillos :) świetna, choć Twojej spróbowałabym chyba jeszcze chętniej, jestem strasznym pietruszkożercą. żółtko to nowość dla mnie w takiej roli!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego sosu nie jadłam. Muszę go koniecznie wypróbować do ulubionego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego kawalek cieplej bagietki - i juz jestem szczesliwym czlowiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Yummy, wygląda znakomicie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz się spotkałam z takim sosem! Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.