czwartek, 3 października 2013

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem przepis

Polędwica wieprzowa doskonale sprawdzi się w kuchni, gdy nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Mięsa nigdy nie traktuję tłuczkiem, jedynie ugniatam je palcami. W tym wydaniu, z dodatkiem rozmarynu i octu balsamicznego, smakują wyśmienicie. Jako dodatek do nich podaję najczęściej pieczarki. Wypróbujcie koniecznie.

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

Polędwiczki wieprzowe z rozmarynem i octem balsamicznym

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ROZMARYNEM
 I OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 mała polędwiczka wieprzowa
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki ocru balsamicznego 
  • 300 g małych pieczarek, obranych
  • masło do smażenia
Mięso dzielimy na kotlety grubości 2 centymetrów. Czosnek drobno siekamy, obrywamy igiełki rozmarynu, siekamy. Dodajemy 3 łyżki oliwy, mieszamy. Plastry mięsa zalewamy oliwą z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Lekko rozbijamy plastry dłonią (ja ugniatam je palcami). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wlewamy łyżkę octu, podgrzewamy przez 30 sekund. Zdejmujemy mięso z patelni. W trakcie smażenia mięsa, na drugiej patelni przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki i smażymy przez około 5 minut, aż będą miękkie. Przyprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy łyżkę octu balsamicznego, smażymy mieszając przez minutę. Polędwiczki podajemy z pieczarkami i puree ziemniaczanym.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

9 komentarzy :

  1. Apetycznie się prezentują :) Dobry pomysł na dzielny obiadek :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam polędwiczki w takim wydaniu, pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinko, zaserwowałaś cudowny talerz pyszności:) same smakołyki! ślinka cieknie do samej ziemi:D
    P. S uwielbiam twoje zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pieczareczki wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam polędwiczki, a te Twoje wyglądają mega apetycznie! W dodatku z moimi ukochanymi pieczarkami... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robie dzisiaj te poledwiczki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poledwiczki wyszly soczyste i aromatyczne. Pieczarki rewelacyjne. Calosc komponowala sie super.

      Usuń
  7. Wygląd bardzo apetycznie :) do tej pory robiłam polędwiczki tylko z sosem pieczarkowym, i s sosem kurkowym (moje ulubiuone!) ale chyba niebawem przetestuje tę wersję :) polędwiczki to dobra opcja na szybki obiad, nie trzeba ich długo smażyć, dobre miękkie mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba zrobię te polędwiczki jutro na obiad :) Zapowiadają się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.