piątek, 11 października 2013

Placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dzisiejszy przepis przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za śniadaniami na słodko. Te puszyste placuszki wypełnione szpinakiem i suszonymi pomidorami są niezwykle smaczne. Możecie podać je z dodatkiem ulubionej sałatki, np. na bazie pomidorów lub lekkim sosem jogurtowym. 

PLACUSZKI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Śniadanie Mistrzów #83

Składniki:
[przepis własny]
  • czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pół szklanki posiekanych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże pomidory z zalewy, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku (dałam około 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu)
W misce umieszczamy mąkę, proszek, jajko, mleko, sól, pieprz i oregano. Przy pomocy trzepaczki lub miksera łączymy składniki. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i szpinak, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z pomidorów, sosem jogurtowym ze szczypiorkiem.

*placuszki są delikatne w smaku. Możecie je wzbogacić o czubatą łyżkę ulubionego pesto, np.bazyliowego.

Czas przygotowania: 10 minut

23 komentarze :

  1. moje smaki:D
    cudne placuszki!
    może nie zaserwowałabym ich na śniadanie (bo jednak lepiej wchodzą mi słodkie śniadanka;)), ale na obiadek często kombinuję z takimi przepisami, pychota!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują !
    Same pyszności w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie sniadanko to ja rozumiem. Pysznosci :) Zeby tylko ktos mi je zrobil to bylabym w siodmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zrobię sobie je na obiad, ale mam dwa pytania ;) Ile placuszków wychodzi z podanych składników? Czy można użyć szpinak mrożonego, a jeśli tak to ile? Z góry dziękuję ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanej porcji otrzymasz 8-9 placuszków. Co do szpinaku, to lepsze będą ze świeżym (i tylko z takim je robiłam do tej pory). Możesz spróbować z mrożonym w liściach (nierozdrobionym). Musisz go tylko rozmrozić, posiekać i odsączyć z nadmiaru płynu.

      Usuń
  5. Placki zawsze i wszędzie. Pięknie się prezentują: )

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie fajne takie grubiutkie! ładne zdjęcia!
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pysznosci - taka sniadanko uwielbiam:)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajne :) Na pewno zrobię - nigdy nie odmawiam połączeniu szpinaku z suszonymi pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja sniadania na slodko uwielbiam, ale wytrawnym tez nie pogardze. Zwlaszcza, jesli zawiera szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pychota, uwielbiam to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. grubaśne, pyszne placuszki ! ja po proszę takie na obiad *-*

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! Na śniadanie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, przepyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mam wrażenie, że Pani blog jest stanowczo zbyt mało znany ! przepisy kuszące, zdjęcia piękne, no cudo cudo cudo <3 i w końcu znalazłam przepis na pancakes na słono ! z nieba mi Pani spadła ! :-)

    pozdrawiam serdecznie, wierna czytelniczka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiłe słowa. I proszę, mów mi po imieniu :)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Malwinna

      Usuń
  16. Zrobiłam, pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a można je upiec zamiast smażyć?

    OdpowiedzUsuń
  18. No to mam dzisiaj obiad! :-)
    Iza.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.