piątek, 4 października 2013

Placuszki z gruszkami i imbirem

Placuszki z gruszkami i imbirem

Placuszki z gruszkami i imbirem

Ostatnio znów coraz częściej przygotowuję na śniadanie różnego rodzaju placuszki. Tym razem padło na gruszki. Placuszki wzbogaciłam o dodatek skórki otartej z cytryny i świeżego imbiru. Takie placuszki możecie podać z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną lub cukrem pudrem.

Placuszki z gruszkami przepis

PLACUSZKI Z GRUSZKAMI I IMBIREM
Śniadanie Mistrzów #80

Składniki (na około 9 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 2 gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy cukier, jajko i mleko. Całość mieszamy trzepaczką do powstania jednolitej masy. Dodajemy imbir, gruszki i skórkę z cytryny, ponownie mieszamy. Ciasto możecie odstawić na pół godziny lub od razu smażyć. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano.

Placki z gruszkami

Placuszki z gruszkami i imbirem

    Czas przygotowania: 10 minut.

    18 komentarzy :

    1. Dziękuję za przepis, wygląda smakowicie:) Tylko jedno pytanie: gdzie tu gruszki? :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Gruszki są na zdjęciach, są w placuszkach...a z przepisu uciekły ;) Dziękuję za zwrócenie uwagi, już dopisałam. Coś dziś z rana jestem mocno roztargniona.

        Usuń
    2. Malwinko, wspaniałe placki. Mam wrażenie,że połączenie gruszki z imbirem jest idealne. Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    3. znikające gruszki :) a placuszki wygladaja swietnie ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. gruszki z imbirem to idealne połączenie!

      OdpowiedzUsuń
    5. Jak najbardziej można te placuszki nazwać śniadaniem mistrzów: )

      OdpowiedzUsuń
    6. Zrobię takie, ale z jabłkami :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Fajne jest to połączenie gruszek z imbirem. Wypróbowałam je kiedyś przy okazji muffinek :) U mnie też dziś placuszki, tylko nieco inne ;)

      OdpowiedzUsuń
    8. Ulubione śniadanie mojej córki. Placuszki w każdej postaci. Dawno nie robiłam, ale jutro może dam radę. Wreszcię będzie spokojniejszy weekend.

      OdpowiedzUsuń
    9. Placuszki wyglądają fantastycznie! Muszę ich koniecznie spróbować, ale nie z gruszkami, bo u mnie w tym roku okropnie niedobre :(

      OdpowiedzUsuń
    10. No po prostu wyglądają przepysznie... Tylko czy wyszły bardzo ostre? :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Imbir jest wyczuwalny, ale nie dominuje. Wszystko też zależy od świeżości użytego korzenia. Jeśli obawiasz się,że będą zbyt "ostre",to zmniejsz ilość imbiru do 3/4 łyżeczki.

        Usuń
      2. Dzięki za podpowiedź :) Uwielbiam imbir, ale ostrożnie :)

        Usuń
    11. ooo gruszki w placuszkach! lubię takie :) super te zdjęcia!

      OdpowiedzUsuń
    12. Pełnia jesieni, gruszki i imbir idealnie się komponują. I do tego łyżeczka miodu. :-)
      Piękny czas październikowego przejścia.
      Pozdrawiam
      A.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .