poniedziałek, 14 października 2013

Kotlety z makreli

Kotlety z makreli

Kotlety z makreli

W kolejnej odsłonie "Trzy po trzy" mieliśmy za zadanie przygotować potrawę z wykorzystaniem wędzonej ryby, cebuli i ziemniaków. Połówek, jak może część z Was pamięta, nie przepada za rybami. Wyjątkiem są właśnie ryby wędzone. Szczególnie chętnie jada wędzoną makrelę. Przygotowuję z niej pasty kanapkowe, sałatki i pasztety. Może ona być również świetną bazą do przygotowania kotletów. Są one nie tylko bardzo smaczne ale i niezwykle pożywne. Podałam je z pieczonymi dufinkami i sałatką colesław. Zajrzyjcie do Martynosi, Mirabelki oraz Bartoldzika, by zobaczyć, co dobrego przygotowali. 


Kotlety z makrelą przepis

KOTLETY Z MAKRELI

Składniki (na 5-6 kotletów):
[przepis własny]
  • 1 makrela ( o wadze 250-300 g)
  • 200 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 1 białko*
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
  • dodatkowo: 1 jajko i bułka tarta do obtoczenia
Oddzielamy mięso ryby od ości, rozdrabniamy pomiędzy palcami i dodajemy do zimnych ziemniaków. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, chrzan, całość przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy białko, dokładnie mieszamy. Dosypujemy bułkę tartą i wyrabiamy. U mnie wystarczyła 1 łyżka bułki tartej. Z masy formujemy 5-6 kotletów. Jajko roztrzepujemy widelcem. Każdego kotleta zanurzamy w jajku, następnie panierujemy w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. 

*zamiast białka możecie dodać do masy żółtko.

Czas przygotowania: 30 minut

9 komentarzy :

  1. wyglądają obłędnie :) chętnie wypróbuję, bo kotlety rybne chodzą za mną od dawna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hah, każdy na początku myślał o sałatce, a w końcu wszyscy zrobiliśmy placki/kotlety :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, ależ one smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mirabelko - wlasnie to samo chcialam napisac;) myslalam ze bede oryginalna z moimi fishcakesami, a tu prosze kazdy zrobil cos podobnego, a jednak innego ;)
    A te kotleciki przypominaja mi paste z makreli usmazona jak schabowy :) - bardzo fajny pomysl, koniecznie muzse wyprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i strzał w dziesiątkę! koniecznie muszę je zrobić:) doskonałe są!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wedzona makrela kojarzy mi sie z... moja Mama, ktora potrafi zjesc cala na raz :) Takie kotleciki na pewno by jej smakowaly.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak podanej makreli jeszcze nie smakowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.