wtorek, 1 października 2013

Kasza gryczana z grzybami

Kasza gryczana z grzybami

Kasza gryczana z grzybami

Raz kolejny spotykam się w kuchni z Karoliną i Edytą.Tym razem przepis do wspólnego pichcenia wybrała Karolina. Padło na kaszę gryczaną z grzybami autorstwa Sophie D. To prosty i nieskomplikowany przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom połączenia kaszy gryczanej i grzybów.

Kasza gryczana z grzybami przepis

KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki leśnych grzybów
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mascarpone lub innego kremowego serka (u mnie bieluch)
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby czyścimy (użyłam maślaków), dokładnie myjemy, kroimy w plastry lub na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, następnie dodajemy masło. Wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy posiekane grzyby, przesmażamy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Grzyby doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy połowę wina, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (zajęło mi to około 5-6 minut). Zawartość patelni zdejmujemy na talerz razem z sokami. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i dodajemy łyżkę masła, wrzucamy kaszę, podgrzewamy przez minutę. Dokładamy serek, pozostałe wino, mieszamy do rozpuszczenia sera. Dodajemy grzyby wraz z sokami, delikatnie mieszamy. Jeśli całość będzie dla Was zbyt gęsta, dodajcie chochelkę ciepłego bulion, dzięki temu danie będzie miało bardziej kremową konsystencję.

Kasza gryczana z grzybami

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy :

  1. Wygląda jak prawdziwe risotto, znaczy się kaszotto :)
    Dziękuję za kolejne bardzo udane wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. z takimi dodatkami, to ja nawet gryczaną zjem ze smakiem:D mmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. A a lubię gryczaną , a z grzybami to już całkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis i pysznie wygląda na talerzu. Domyślam się, że pachnie absolutnie cudownie. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Już mi się to połączenie podoba! Ten dodatek serka nieco mnie zaskoczył, ale widzę po co to. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak leśne grzybki i pyszna, zdrowa kasza!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam i kaszę i grzyby, więc dla mnie połączenie bardzo na tak: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze u Ciebie smacznie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. A za mną chodzi zalewajka z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne połączenie: grzyby i kasza. Czy trzeba czegoś więcej? Zdecydowanie nie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.