czwartek, 24 października 2013

Kababi

Kababi


Kababi to potrawa pochodząca z Gruzji. Moje kababi przygotowałam z dwóch rodzajów mięs, a mianowicie wołowiny i wieprzowiny. Niestety zabrakło mi patyczków do szaszłyków, dlatego też prezentuję je w formie widocznej na zdjęciach. Jako dodatek do mięsnych kiełbasek podałam sos na bazie jogurtu, ogórków i koperku. Można je także zawinąć w chlebek lawasz i podać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Kababi gruzińskie

KABABI

Składniki (na 4 porcje):
  • 300 g wołowiny
  • 300 g wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 1 ostra papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
Mięso mielimy razem z 1 obraną i posiekaną cebulą. Drugą cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Chili pozbawiamy pestek, siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy chili, czosnek, bazylię, oregano, miętę, kminek, doprawiamy je solą i pieprzem, wbijamy jajo. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajcie do niej kilka łyżek zmielonej bułki. Z mięsa formujemy podłużne kiełbaski (możecie je nadziać na patyczki do szaszłyków lub specjalne szpikulce). Grillujemy na patelni lub ogrodowym grillu. Można je także upiec na ruszcie w piekarniku. Ja kababi podałam z sosem z ogórków i koperku oraz warzywnym gulaszem (ajłazan). 

[Inspiracją do stworzenia potrawy był przepis pochodzący z książki "Kulinarny Kaukaz"]

Kababi


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy :

  1. kocham je upieczone, latem na grillu:) boskie! nikt im się nie oprze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je :) Najlepiej jeszcze do nich swojskie fryty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę na takie kiełbaski ze świeżymi warzywami zawinięte w chlebek lawasz - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co tam patyczki, liczy sie smak, a tak doprawione miesko musialo smakowac wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa komiczna, ale wiem kto będzie wielkim fanem tego dania. 4 osoby, 4 mężczyni - mój ukochany maluszek, mąż, tatuś i teściu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.