sobota, 5 października 2013

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

W kolejnej odsłonie naszego wspólnego gotowania mieliśmy za zadanie upiec galette z jabłkami. Ta francuska tarta jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i bardzo smaczna. Przypadnie do gustu miłośnikom niezbyt słodkich wypieków. Razem ze mną galette przygotowały: Mirabelka, Ola, Shinju, Sianko, Chantel, Maggie, Siaśka, Mopsik.

Galette z jabłkami przepis

GALETTE Z JABŁKAMI
Słodka Sobota #16

Składniki:
[przepis własny]
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła
  • 2 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy palcami razem z mąką. Wbijamy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wałkujemy je na okrągły placek o grubości około 5 mm (ja blachę z piekarnika wykładam papierem i wałkuję ciasto od razu na blasze). Jabłka obieramy, pozbywamy je gniazd nasiennych, kroimy w plasterki. Kropimy je sokiem z cytryny i układamy na środku ciasta (należy zostawić kilka centymetrów wolnych brzegów, by potem móc je podwinąć). Brzegi podwijamy na jabłka. Owoce posypujemy cukrem. Powstałe ranty smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy przez około 45-50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. 

Rustykalna tarta z jabłkami

Galette z jabłkami przepis

Czas przygotowania: 1 godzina.

19 komentarzy :

  1. oj, jakie wspaniałe wypieki, co blog to bardziej apetyczne! niemal czuję ten zapach Waszych jabłkowych wypieków...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam.
    p.s. czy widziałaś co jest elementem dekoracji na moich zdjęciach dzisiaj? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się taka tarta, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie :) Musiałą smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ten rodzaj ciasta! proste, rustykalne a jakie pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznosci i rewelacyjne zdjecia (jak zawsze)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje galette wygląda rewelacyjnie! Aż mi się buzia śmieje do monitora, z chęcią bym teraz takie poskubała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham takie rustykalne wypieki, bajka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie było razem piec jesienną galette, zwłaszcza że to bardzo pyszny wypiek :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och jakże ja uwielbiam galette .... z jabłkami jeszcze nie piekłam:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam dzisiaj ze śliwkami, pyszne, nie za słodkie, może tylko spód przy soczystych owocach powinien być trochę grubszy, ale naprawdę smaczne, dodatkowo wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy owocach z większą ilością soku warto przed nałożeniem ich posypać ciasto kaszą manną. Wchłonie nadmiar wilgoci.

      Usuń
  12. o, dziękuję za radę, spróbuję z kaszą manną :)

    OdpowiedzUsuń

  13. no to ja porywam kawałeczek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.