piątek, 18 października 2013

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Upieczona w piekarniku frittata to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Do masy jajecznej możecie dodać to, co akurat macie w lodówce. Ja postawiłam na połączenie szpinaku oraz pieczarek. Jeśli jesteście na diecie redukcyjnej, przygotujcie frittatę na 4 białkach i 1 żółtku oraz pomińcie dodatek sera.

Wypróbujcie także przepis na frittatę z pomidorkami koktajlowymi 

Frittata ze szpinakiem i pieczarkami

OMLET ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #85

Składniki:
[przepis własny]
  • 4 jajka
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • 3/4 szklanki posiekanego szpinaku
  • 150 g pieczarek
  • 50 g startego cheddara
  • pół łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w cienkie pół talarki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy kilka minut, aż lekko się zrumienią. Dokładamy szpinak, smażymy mieszając przez 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką, doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dodajemy zawartość patelni i starty ser. Masę jajeczno-warzywną przelewamy do naczynia do zapiekania (warto je delikatnie wysmarować masłem). Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 20 minut lub do momentu, aż masa się zetnie. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Czas przygotowania: 30 minut

10 komentarzy :

  1. Z przyjemnością wypróbuję :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna :) Lubię szpinak, więc na pewno przypadłaby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Frittata wygląda znakomicie! Pomimo tego, że jest tutaj mój nieulubiony szpinak... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Zgłodłam" jak na to patrzę. Chyba coś podobnego na spotkanie z teściami zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zamiast startego sera, proponuje na wierzch posypać kawałkami mozarelli i i posypać bazylią ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czym można zastąpić szpinak? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast szpinaku można dodać jarmuż, a w sezonie liście botwinki. Można też zupełnie pominąć zielone dodatki i wzbogacić frittatę o np. posiekaną paprykę, suszone pomidory, cukinię.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.