środa, 16 października 2013

Friggione

Friggione

Friggione


Kiedy pierwszy raz natrafiłam na tę włoską potrawę, wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała ją przygotować. Tak naprawdę potrawa ta składa się tylko z dwóch warzyw i przypraw, ja jednak podstawowy przepis wzbogaciłam o dodatek octu balsamicznego, który nadaje daniu świetnego aromatu. Może Was przerazić czas przygotowania potrawy, jednak w żadnym wypadku go nie skracajcie. W przeciwnym razie nie uzyskacie zamierzonego efektu. Cebula przygotowana w ten sposób ma niezwykły  smak, wręcz rozpływa się w ustach.

Friggione przepis

FRIGGIONE (WŁOCHY)
Zielona Środa #18


Składniki:
[przepis własny]
  • 1 kg cebuli (waga po obraniu)
  • 500 g pomidorów (możecie użyć pomidorów z puszki)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Cebulę kroimy wzdłuż na pół, siekamy w półtalarki. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy na najmniejszym ogniu (ja ustawiam patelnię na najmniejszym palniku) przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się przypalić. W razie potrzeby możemy ją podlać niewielką ilością wody. Odkrywamy patelnię, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, smażymy mieszając od czasu do czasu przez kolejną godzinę (bez przykrycia). Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy  szypułek, kroimy drobno. Na patelnię dodajemy pomidory wraz z puszczonym sokiem. Przykrywamy patelnię i gotujemy dalej przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 30 minut. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Pod koniec dodajemy ocet, mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Friggione najlepiej podawać jako dodatek do crostini, mięs i kanapek. Jest jeszcze smaczniejsze na drugi dzień. Mi najbardziej smakuje na zimno.

*wiele z przepisów zakłada wcześniejsze zasypanie cebuli solą i cukrem odstawianie jej na kilka godzin a nawet całą noc. Wypróbowałam oba sposoby i nie zauważyłam żadnej różnicy w smaku potrawy.

Friggione

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

12 komentarzy :

  1. MMM ... Ale pycha ! Będziemy Robiły ! Pozdrawiamy www.foodlook.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz moze jak zrobić gozleme? Widziałam kilka przepisów z ciastem drożdżowym i pierogowym i nie wiem które jest to właściwe na tradycyjne gozleme. Pomożesz mi ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znajoma mieszkająca w Turcji powiedziała, że to bez drożdży. Chociaż i drożdżowe gozleme są popularne. Najlepiej wypróbuj obu wersji i sprawdź, która będzie Ci bardziej odpowiadać. Gozleme na drożdżach jest delikatniejsze.

      Usuń
    2. A właśnie. Jeśli lubisz pieczywo typu flatbread z dodatkiem farszu, to polecam Ci bolani. Jednym z popularnych nadzień jest farsz na bazie dyni.

      Usuń
  3. Bardzo fajny dodatek do mięs czy też kanapek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. z checia wyprobuje przepis:))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie proste, a jakie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem cebulowym potworem, więc przepis ląduje w zakładkach i na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do szybkiego wypróbowania, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś to gdzieś jadłam, ale nie sądziłam że tak się nazywa. Koniecznie zapiszę sobie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy takie słoiczki można pasteryzować?
    Boję się, że nie zejdzie u mnie ta cebula ta szybko a wolałabym nie marnować jej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować. Jednak z podanych proporcji nie wychodzi tego zbyt wiele.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.