wtorek, 8 października 2013

Faszerowany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Faszerowany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Faszerowany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Jeśli lubicie bakłażany i kuchnię włoską, to ten przepis będzie dla Was idealny. Połączenie szpinaku, świeżych pomidorów, orzeszków piniowych i włoskich serów smakuje wyśmienicie. Koniecznie i Wy wypróbujcie ten przepis autorstwa Gino D'Acampo. Razem ze mną faszerowane bakłażany przygotowali Andrzej i Irenka. 
Bakłażan faszerowany szpinakiem

BAKŁAŻANY PIECZONE ZE SZPINAKIEM I PECORINO (WŁOCHY)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 bakłażany (każdy o wadze 200-250 g)
  • 150 g szpinaku, posiekanego
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 80 g startego pecorino
  • 5 łyżek uprażonych orzeszków piniowych
  • 400 g posiekanych pomidorów (pozbawionych skórki)
  • 2 opakowania sera mozzarella (każdy po 125 g)
  • sól i i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy je do przestygnięcia. Przy pomocy łyżeczki (używam łyżeczki do melona) wyjmujemy miąższ (uważamy, by nie uszkodzić skórki warzyw). Miąższ siekamy, łączymy ze szpinakiem, pomidorami, pecorino, natką i orzeszkami. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy połówki bakłażanów, na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Bakłażany kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie.

Nadziewany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Faszerowany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Czas przygotowania: 1 godzina.

13 komentarzy :

  1. świetny farsz, taki bakłażan to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. alez mi się podoba pomysł na farsz:) koniecznie musze wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej jak te bakłażany znakomicie wyglądają! Wyrzucam szpinak i jutro na obiad robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Lubie" to zdecydowanie za male slowo. Cudnie wygladaja! Myslalam, ze moja faza baklazanowa juz mi przeszla, ale jednak nie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie zjadłabym takiego pięknego bakłażana, pewnie poprosiłabym o dokładkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. You made my day! Tak zwykła mawiać moja koleżanka z pracy kiedy ją czymś ucieszyłam. Tym Bakłażanem mnie kupiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjne danie! uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczna propozycja, tym bardziej, że bakłażany uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.