Wyszczególnione wpisy

Wpisy

środa, 9 października 2013

Curry z pieczoną brukselką

Curry z pieczoną brukselką

Brukselka to jedno z warzyw, za którymi wiele osób niestety nie przepada. Ja z kolei ją uwielbiam, najbardziej upieczoną w piekarniku. Ma ona zupełnie inny smak, aniżeli ta ugotowana. Tym razem postanowiłam przygotować wegańskie curry z jej dodatkiem. Potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. Idealnie rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień.

Curry z brukselką przepis

CURRY Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ
Zielona Środa #17

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g brukselki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 bakłażan (250 g), pokrojony w kostkę
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 600 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
  • sól i pieprz do smaku
Brukselkę kroimy na pół (większe kapustki kroimy na ćwiartki), układamy na blasze do pieczenia. Możecie ją lekko skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy chili, czosnek, kmin, kurkumę, kolendrę, słodką paprykę, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Kolejno wrzucamy bakłażana, obsmażamy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy pomidory, całość przykrywamy i gotujemy do momentu, aż bakłażan będzie miękki (zajmie to od 10 do 15 minut). W razie potrzeby wlewamy na patelnię odrobinę wody. Dorzucamy brukselkę i ciecierzycę, całość przyprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem, kaszą kuskus.

Curry z pieczoną brukselką

Curry z pieczoną brukselką

Curry z pieczoną brukselką

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy:

  1. Przypieczona brukselka - pycha. Gotowana zresztą też. Curry wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselka jest pyszna. Tylko trzeba ją dobrze doprawić. Moja ulubiona.
    P.S.: Piękne talerze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Curry i brukselka to dość niespotykane połączenie, mam wrażenie, że Twoja inwencja w kuchni nie ma granic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czyli brukselka moze pięknie wyglądać na talerzu i tak smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej wersji brukselki jeszcze nie jadlam :) Nigdy tez jej nie pieklam. Wyglada baaardzo apetycznie. A zdjecia swietne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam brukselkę a zupełne zapomniałam o jej istnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super sposób na brukselkę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super :) I śliczne zdjęcia , zwłaszcza pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie!Takie brukselkowe czary-mary :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje za przepis, pyszne. Zrobilam z zukinia, bo nie mialam baklazana, ale tez pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP