środa, 9 października 2013

Curry z pieczoną brukselką

Curry z pieczoną brukselką

Curry z pieczoną brukselką

Brukselka to jedno z warzyw, za którymi wiele osób niestety nie przepada. Ja z kolei ją uwielbiam, najbardziej upieczoną w piekarniku. Ma ona zupełnie inny smak, aniżeli ta ugotowana. Tym razem postanowiłam przygotować wegańskie curry z jej dodatkiem. Potrawa jest niezwykle smaczna i sycąca. Idealnie rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień.

Curry z brukselką przepis

CURRY Z PIECZONĄ BRUKSELKĄ
Zielona Środa #17

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g brukselki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 bakłażan (250 g), pokrojony w kostkę
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 600 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
  • sól i pieprz do smaku
Brukselkę kroimy na pół (większe kapustki kroimy na ćwiartki), układamy na blasze do pieczenia. Możecie ją lekko skropić oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy chili, czosnek, kmin, kurkumę, kolendrę, słodką paprykę, smażymy mieszając przez 1-2 minuty. Kolejno wrzucamy bakłażana, obsmażamy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy pomidory, całość przykrywamy i gotujemy do momentu, aż bakłażan będzie miękki (zajmie to od 10 do 15 minut). W razie potrzeby wlewamy na patelnię odrobinę wody. Dorzucamy brukselkę i ciecierzycę, całość przyprawiamy solą i pieprzem, chwilkę podgrzewamy i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem, kaszą kuskus.

Curry z pieczoną brukselką

Curry z pieczoną brukselką

Curry z pieczoną brukselką

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy :

  1. Przypieczona brukselka - pycha. Gotowana zresztą też. Curry wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brukselka jest pyszna. Tylko trzeba ją dobrze doprawić. Moja ulubiona.
    P.S.: Piękne talerze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Curry i brukselka to dość niespotykane połączenie, mam wrażenie, że Twoja inwencja w kuchni nie ma granic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czyli brukselka moze pięknie wyglądać na talerzu i tak smakować.

    OdpowiedzUsuń
  5. W takiej wersji brukselki jeszcze nie jadlam :) Nigdy tez jej nie pieklam. Wyglada baaardzo apetycznie. A zdjecia swietne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam brukselkę a zupełne zapomniałam o jej istnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super sposób na brukselkę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super :) I śliczne zdjęcia , zwłaszcza pierwsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie!Takie brukselkowe czary-mary :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziekuje za przepis, pyszne. Zrobilam z zukinia, bo nie mialam baklazana, ale tez pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.