sobota, 26 października 2013

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką przepis

Jesień nieodłącznie kojarzy mi się z wypiekami z dodatkiem jabłek. Po drożdżówkach z jabłkami, cieście z jabłkami i bezą i tarcie jabłkowej przyszła kolej na proste ucierane ciasto z jabłkami i kruszonką. Do kruszonki dodałam wiórki kokosowe, jeśli jednak nie macie ich pod ręką lub po prostu nie przepadacie za nimi, zastąpcie je mąką lub zmielonymi orzechami.

Ciasto z jabłkami i kruszonką

CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Słodka Sobota #18

Składniki (na tortownicę 20 cm):
[przepis własny]
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 2 duże jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry lub kostkę
  • kokosowa kruszonka: 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/4 szklanki mąki, 60 g miękkiego masła, 3 łyżki drobnego cukru  (wszystkie składniki wyrabiamy pomiędzy palcami)
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem i sodą. Na przemian w 2 turach dodajemy mąkę i mleko. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy kawałki jabłek. Ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni (160 z termoobiegiem) przez około 45-50 minut lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu.

*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasta nie należy zbyt długo miksować, jedynie do połączenia się składników.

Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

10 komentarzy :

  1. wow jakie piękne, wysokie! prezentuje się bosko.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow jak pieknie wyroslo - lubie takie:)))
    pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho, jakie puchate! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, pulchne i na pewno rozpływa się w ustach :) A do tego kubek herbaty z cytryną. ..

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę je upiec! Wygląda tak puszyście i smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam, jakie pulchne i wysokie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.