poniedziałek, 7 października 2013

Cannelloni z ricottą i rukolą

Cannelloni z ricottą i rukolą

Cannelloni z ricottą przepis

Tę potrawę przygotowałam jeszcze w lipcu przy okazji wieczorku filmowo-kulinarnego dotyczącego Włoch. Ta makaronowa zapiekanka jest niezwykle prosta w przygotowaniu i do tego bardzo smaczna. Rurki cannelloni zafaszerowałam ricottą i rukolą. Początkowo miałam użyć szpinaku, jednak nie dostałam go w żadnym z okolicznych warzywniaków. Farsz możecie także wzbogacić o dodatek posiekanych suszonych pomidorów. 

Cannelloni faszerowane serem


Makaron rurki z serem


CANNELLONI Z RICOTTĄ I RUKOLĄ

Składniki (na 2-3 porcje):
  • około 10 rurek canelloni*
  • 350 g ricotty
  • dwie spore garście rukoli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • sos pomidorowy: 1 ząbek czosnku, 400 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
  • beszamel: 50 g masła, 50 g mąki pszennej, 500 ml mleka, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 50 g startego grana padano (lub pecorino, parmezanu)
Rukolę drobno siekamy. Ricottę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy rukolę, mieszamy. Tak powstałym farszem nadziewamy rurki makaronowe. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy przecier, ocet balsamiczny, oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy przez około 3 minuty. Zanim przygotujecie beszamel, nagrzejcie piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu).
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, aż mąka lekko się zrumieni. Dodajemy stopniowo mleko, cały czas mieszając trzepaczką (ja mieszam najczęściej widelcem). Kiedy tylko beszamel zaczyna gęstnieć dolewamy dodatkową porcję mleka i tak do wykorzystania całego mleka. Beszamel zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Dno naczynia smarujemy beszamelem, układamy rurki makaronowe, zalewamy je sosem pomidorowym i resztą beszamelu. Wierzch posypujemy startym serem grana padano. Pieczemy przez około 30 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy potrawę na 5 minut a następnie dzielimy na porcje.

*makaronu nie obgotowuję. Nie ma takiej potrzeby, ponieważ podczas pieczenia w sosie, makaron zmięknie. Jeśli po 30 minutach pieczenia jest jeszcze troszkę twardawy (ja sprawdzam to widelcem lub czubkiem noża), wówczas pieczcie zapiekankę dłużej przez 5- 10 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypalać, przykryjcie naczynie folią aluminiową. 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

10 komentarzy :

  1. Z rukola tez dobrze :) Pysznie wygladaja, a to juz cos, bo cannelloni to jedna z tych rzeczy, ktore trudno dobrze sfotografowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo..z rukolą jeszcze nie robiłam, zawsze wykorzystywałam jednak klasyczny szpinak. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rurki nie są wcześniej obgotowane, tylko do takich suchych farsz by ł nałożony, czy tak?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, tak, makaron jest suszony, czyli gotowe kupne rurki cannelloni. Nie obgotowuję nigdy makaronu, ponieważ spokojnie podczas pieczenia zmięknie.

      Usuń
  4. Danie zdecydowanie dla mnie<3

    OdpowiedzUsuń
  5. orety, porywam ze zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham cannelloni z każdym farszem w środku! Nigdy nie jadłam z ricottą i rukolą, brzmi genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i znowu przepadłam. Teraz będę cały dzień myśleć o takim obiedzie :-) Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego canneloni jeszcze niejadłam. Chyba coś w ten deseń przygotuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.