sobota, 5 października 2013

Bułki z boczkiem i papryką

Bułki z boczkiem i papryką

Bułki z boczkiem

Przepis na te bułki powstał przypadkowo. Miałam sporą ilość żółtek, które musiałam jak najszybciej zużyć. W lodówce znalazłam kilka plasterków boczku i paprykę, które postanowiłam dodać do ciasta. Wzbogaciłam je także o sproszkowaną wędzoną paprykę, która nadała bułeczkom ciekawego posmaku. To idealne pieczywo na rozpoczęcie dnia.

Bułki z boczkiem i papryką

BUŁECZKI Z BOCZKIEM I PAPRYKĄ
Śniadanie Mistrzów #81

Składniki:
[przepis własny]
  • 500 g mąki pszennej bułeczkowej (typ 650)
  • 1 i 1/4  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 210 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • pół papryki, oczyczonej i pokrojonej w kostkę
  • 8 plastrów boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
Mąkę mieszamy z solą i wędzoną papryką. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy na 10-15 minut. Na patelni rumienimy boczek, odkładamy na papierowy ręcznik. Do mąki dodajemy spienione drożdże, żółtka, pozostałe mleko, masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (ciasto powinno być miękkie i delikatne). Po około 3 minutach od rozpoczęcia wyrabiania dodajemy paprykę i boczek i wyrabiamy dalej przez kolejne 3-4 minuty. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy je na 10 części, z każdej formujemy bułki. Układamy je na blasze wysypanej mąką i oprószamy lekko mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Napuszone bułeczki pieczemy przez około 20 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu).

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Mmm, musiały pachnieć zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bułeczki na sposób wytrawny, takie jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich nie jadłam, niestety. Na pewno są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zrobię takie dla gości w weekend :) A tak przy okazjitego ze piękne zdjęcia jak zwykle mam pytanie co do rekwizytu - czy ten sznurek to sznurek pakowy czy spożywczy? I jeżeli spożywczy to gdzie go kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe bułki Malwi:) Ten boczek musi im dodawać niezwykłego aromatu:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.