piątek, 18 października 2013

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Faszerowane bakłażany to proste w przygotowaniu danie, które możecie podać jako przystawkę lub danie główne. Po bakłażanach ze szpinakiem i piniolami przyszła kolej na bakłażany z mięsnym farszem. Ja do farszu użyłam mięsa z szynki, ale z powodzeniem możecie użyć także mięsa drobiowego lub wołowego.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym przepis

BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 2 bakłażany (każdy po 250-300 g)
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie mięso z szynki)
  • 300 g pomidorów, obranych i posiekanych (poza sezonem użyjcie pomidorów z puszki)
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 80 g startego grana padano
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ i siekamy. Połówki bakłażanów lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy miąższ bakłażanów, krótko przesmażamy. Wrzucamy pomidory, przyprawiamy oregano, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli pomidory puszczą zbyt wiele soku, należy go odparować. Zawartość patelni łączymy z natką i serem.  Bakłażany płuczemy pod wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, wypełniamy farszem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut lub do momentu, aż bakłażan będzie miękki. 

Bakłażan faszerowany mięsem przepis


Czas przygotowania: 40 minut

25 komentarzy :

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa (bakłażan, papryka, cukinia) mięsem mielonym. Twoje połączenie wygląda tak smakowicie, że chętnie bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przykład na kolację we dwoje. Albo obiad z przyjaciółmi. Podoba mi się.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Póki co robiłam tylko faszerowaną cukinię, ale bakłażan prezentuje się pysznie, więc z pewnością tak było :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takiego bakłażana, a że Twoje przepisy też lubię, to tym razem wypróbuję właśnie tego :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być cudowne! Ja faszerowałam cukinię i zakochałam się w tym smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem prawdziwym świrem na punkcie bakłażana. PORYWAM TEGO TWOJEGO I ZNIKAM :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy22 maja, 2014

    właśnie zrobiłam Twoje danie. Jest pyszne. Uważać trzeba z solą, wart posolić jak już cały farsz jest gotowy do nakładania

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy28 maja, 2014

    Przez przypadek tu zajzalam poniewaz szukalam jakiegos ciekawego przepisu na baklazana.Zrobilam wg Twojego przepisu i... niebo w gebie!!! Na stale zagosci w naszym domu ;)
    Pozadrawiam serdecznie :) Daria

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest pyszny,,,jem go od 2 lat.....Pierwszy raz w gościach u rodzinki w łodzi.....znikał ze stołu ..................pychotka pozdrawiam ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Rarytas !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wlasnie zrobilam lunch z Twojego przepisu.pychota.latwy I szybki a zarazem robi wrazenie.dzieki😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczne danie. Polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. super, jaki sos polecasz do tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem oliwy ev, soku z cytryny lub octu winnego, świeżych lub suszonych ziół, ew. odrobiny czosnku.

      Usuń
  14. Wyprobowalam, poprostu pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zrobiłam wg Twojego przepisu! jest pyszne. dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam i jest pyszne nawet dzieciom smakowało :-) będę częściej robiła ten przepis mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam wg Twojego przepisu,gratuluję,jest pyszny ! do tego zrobiłam sosik: troche jogurtu naturalnego + troche gęstej śmietany + czosnek i tym sosem polałam po upieczeniu,pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjne danie. Mniam..

      Usuń
  18. Zrobiłam bakłażany według tego przepisu i wyszły pychotkowe :) Polecam i dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  19. rewelacja, najlepszy przepis, podaję z ryżem,idealne danie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy06 maja, 2016

    Mam dzisiaj w planach obiadowych bakłażan i mam pytanko czy ser feta czy mozarella będzie lepiej smakowała? może ktoś robił taką wersję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz pecorino, to postaw na mozzarellę. Będzie się przyjemnie ciągnęła. Można dodatkowo posypać bakłażany troszkę większą ilością sera pod koniec pieczenia.

      Usuń
  21. Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę. Przepisy są wyborne a dania z bakłażanów na pewno na stałe zagoszczą w mojej kuchni, Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Niebo w gębie!!!Bakłażany w tej wersji często goszczą na moim stole.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.