niedziela, 22 września 2013

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Tę zupę przygotowałam pierwszy raz jeszcze przed wakacjami. Jest bardzo lekka i aromatyczna za sprawą pesto z dodatkiem bazylii. Idealnie sprawdzi się jako posiłek dla osób dbających o linię. Oryginalny przepis pochodzi z książki niezawodnego Gino D'Acampo "Dieta Italiana". Razem ze mną tę smaczną włoską minestrone przygotowały Edyta i Karolina

Zupa z kaszą jęczmienną przepis

MINESTRONE Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1 średniej wielkości marchewka, obrana, pokrojona w kostkę lub plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 duży ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • sól i pieprz do smaku
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy mieszając przez 2 minuty. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kaszę i pozostałe warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Dodajemy pesto, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy zupę pomiędzy 4 miseczki, kropimy oliwą i podajemy. 


Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. O jaka apetyczna i z pesto , mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja na zupe jarzynową. taki trochę krupnik jarzynowy, tak mi się skojarzyło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jey, mam identyczne skojarzenia. To taki włoski krupnik. U mnie dość gęsty, ponieważ zupa leżała przez noc w lodówce.

      Usuń
  3. Pyszna była Malwino. Dziękuję za kolejne smaczne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniała, uwielbiam pesto a nigdy go nie dodawałam do zup. Myślę że zacznę od tej zupy i jak mi zasmakuje, to będę powtarzać :)
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny krupnik:) Przynjamniej jak dla mnie:) Pysznie musialo byc:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne zdjęcia :)
    Ja też dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. takiego połączenia smaków nie znałam:) dziękuję za pyszną inspirację:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam zupy z kaszą jęczmienną... Od razu mi się kojarzy to jakoś z krupnikiem, ale to nie ten klimat ;) W każdym razie wygląda cudnie i mam ochotę ją przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kasze ! A to taki włoski krupnik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.