czwartek, 26 września 2013

Sałatka z bakłażanem i fetą

Sałatka z bakłażanem i fetą

Sałatka z bakłażanem i fetą

Tegoroczne lato miało smak bakłażanów. Połówek i ja pokochaliśmy je do tego stopnia, że praktycznie każdego dnia przygotowywałam jakąś potrawę z ich dodatkiem. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczną sałatkę z grillowanych bakłażanów.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Sałatka z bakłażanem i fetą przepis

SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I FETĄ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 1 bakłażan (250 g)
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół małej czerwonej cebulki
  • 80 g sera feta
  • dressing: 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Papryki układamy na blasze skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryk pomarszczy się i pojawią się na niej ciemne plamy. Przekładamy ją do foliowego woreczka, który następnie związujemy. Po 10 minutach obieramy papryki ze skórki i kroimy je w paski. Cebulę siekamy w piórka. Bakłażany kroimy w plastry, lekko solimy, odstawiamy na 15 minut a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Grillujemy je na patelni z obu stron przez kilka minut, aż będą miękkie. Ser kroimy w kostkę. W misce umieszczamy warzywa i ser. Czosenk drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku. Powstałym dressingiem polewamy sałatkę i od razu podajemy.
    Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

    4 komentarze :

    1. Bakłażan i feta - już czuję ten cudowny smak. Wygląda przepysznie, szkoda tylko, że już jestem po śniadaniu ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wspaniała sałatka! Grillowany bakłażan po prostu kocha połączenie z fetą!

      OdpowiedzUsuń
    3. Taka sałatka musi być przepyszna :))

      OdpowiedzUsuń
    4. Dziś na obiad serwuje grillowane warzywa. Będzie bakłażan, więc będzie pysznie!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .