środa, 18 września 2013

Pisto

Pisto


Pisto

Jakiś czas temu prezentowałam Wam kilka  gulaszy warzywnych: gruzińskie adżapsandali, włoską ciambottę i francuskie ratatouille. Teraz przyszła kolej na hiszpańskie pisto. Istnieje bardzo wiele wersji tej potrawy. Ja swoją oparłam na cukinii, bakłażanie, papryce i pomidorach. Całość doprawiłam octem sherry oraz wędzoną papryką. W wielu wersjach pisto podawane jest wraz z sadzonym jajkiem. Jeśli więc w swojej diecie dopuszczacie produkty odzwierzęce, możecie tę potrawę podać z kilkoma jajkami. Pisto jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje razem z kromką świeżego pieczywa. 

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Pisto przepis

PISTO
(HISZPANIA)
Zielona Środa #14

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 2 cebule, obrane, pokrojone w kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 2 cukinie
  • 1 zielona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 4 duże pomidory (1 kg), obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka octu sherry
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Bakłażana kroimy w plastry, każdy plaster na 4 części. Cukinię kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, smażymy kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Następnie dodajemy papryki, smażymy kolejne 3 minuty. Na patelnię wrzucamy cukinię, bakłażana i pomidory, 4 łyżki posiekanej natki, dodajemy ocet, całość lekko solimy. Przykrywamy pokrywką, dusimy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Całość doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką (jeśli używamy) i cukrem do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Pisto

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

4 komentarze :

  1. Człowiek się ciągle uczy;-) Nigdy nie słyszałam o pisto:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pisoto? kurcze, nie wiedziałam o takim czyms, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najs :) Muszę kupić tę wędzoną paprykę, bo już kilkakrotnie mi się przewinęła w interesująccyh przepisach. Bardzo ciekawi mnie jej smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja ją uwielbiam, ma świetny smak.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.