czwartek, 12 września 2013

Pikantna laksa z klopsikami

Pikantna laksa z klopsikami


Ta zupa z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom wyrazistych smaków. Do tej pory najczęściej przygotowywałam laksę z mięsa drobiowego, obowiązkowo z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka. Tym razem postanowiłam podać tę zupę z pikantnymi klopsikami z mięsa wieprzowego. Efekt końcowy był niezwykle smaczny. Połówkowi nawet nie przeszkadzały obecne w zupie kiełki fasoli mung.


LAKSA Z KLOPSIKAMI


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 2 małe szalotki, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 2 łyżeczki sambal oelek
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łodygi trawy cytrynowej 
  • 300 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • 1 litr bulionu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 mała marchewka, obrana pokrojona w plastry
  • 100 g zielonej fasolki, obranej
  • 1/3 szklanki kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 g makaronu jajecznego do dań azjatyckich (lub makaronu ryżowego)
  • olej z chili 
Mięso łączymy z 1 ząbkiem czosnku, 1 szalotką i połową posiekanej papryczki chili. Dodajemy pieprz do smaku i 2 łyżki sosu sojowego. Całość wyrabiamy, z mięsa formujemy małe klopsiki. Smażymy klopsiki na rumiano ze wszystkich stron.
W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju arachidowego. Wrzucamy 1 posiekaną szalotkę, 2 ząbki czosnku, imbir i pozostałe chili. Smażymy  przez 3 minuty. Dodajemy kmin i sambal oelek, smażymy mieszając przez 1 minutę. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową (grubo posiekana biała część, obrana z zewnętrznej warstwy), marchew i fasolkę. Gotujemy przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kiełki, sok z limonki, cukier i sos rybny. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Klopsiki i gotowy makaron dodajemy do zupy. Wyjmujemy trawę cytrynową. Zupę rozlewamy pomiędzy 4 talerze, kropimy olejem z chili. 


Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy :

  1. O! taka zupke musze kiedys sprobowac zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A tutaj, jak zwykle smacznie: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ładnie się prezentuje. Musiała smakować doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi tam kielki nigdy nie przeszkadzaja :)
    Wyglada oblednie. Uwielbiam takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam - rewelacja! I wiem na pewno, że jeszcze ją powtórzę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa jest genialna! Pomimo braku trawy, sosu rybnego i kielkow wyszła wyśmienita. Będę do niej wracać ^>^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.