środa, 4 września 2013

Panzanella z tuńczykiem

Panzanella z tuńczykiem

Panzanella z tuńczykiem przepis

Do tej pory pokazywałam Wam dwie wersję panzanelli. Minimalistyczną na bazie pomidorów, chleba i cebuli oraz bardzo urozmaiconą z dodatkiem awokado. Teraz przyszła kolej na panzanellę z tuńczykiem. Sałatka ta z powodzeniem może zastąpić pożywną kolację. 

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 4. 

Sałatka  tuńczykiem i grzankami

PANZANELLA Z TUŃCZYKIEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 2 większe pomidory
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • pół zielonego ogórka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 4 kromki chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • dressing: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Od chleba odkrawamy skórki (najlepiej użyć starszego pieczywa). Miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy obrany i przekrojony na pół czosnek. Smażymy go przez około minutę, następnie wyjmujemy i wyrzucamy. Na patelnię wrzucamy chleb, smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Paprykę i pomidory kroimy w kawałki, cebulę siekamy w piórka, ogórka kroimy w plastry. Odlewamy olej z tuńczyka, rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. W słoiczku umieszczamy oliwę, ocet, roztarty czosnek, oregano. Słoiczek zakręcamy, potrząsamy nim do połączenia się składników. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce umieszczamy pomidory, cebulę, ogórka, kawałki tuńczyka, paprykę, oliwki. Całość posypujemy grzankami i polewamy dressingiem. Mieszamy delikatnie i od razu podajemy.

*odchudzone grzanki: odcinamy skórkę od chleba. Kromki opiekamy w tosterze lub na suchej patelni, aż będą chrupiące. Nacieramy je przepołowionym ząbkiem czosnku. Opieczone kromki kroimy w kostkę. 
    Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

    11 komentarzy :

    1. Wygląda pysznie!
      Mam świra na punkcie różnych kombinacji z pomidorami, szczególnie teraz kiedy pomidory są wciąż tak smaczne! A ponieważ u nas ciężko dostać dojrzałe awokado, guacamole robię również z pomidorami :)

      OdpowiedzUsuń
    2. bardzo lubię tuńczyka i wszystkie te warzywa oprócz oliwek :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Jak kolorowo! Uwielbiam tuńczyka, pycha :)

      OdpowiedzUsuń
    4. ile kolorów ! no i tuńczyk ;) - musi być smaczne !

      OdpowiedzUsuń
    5. pyszna kompozycja:) zdrowo i bardzo kolorowo!

      OdpowiedzUsuń
    6. Wygląda bardzo apetycznie, Super pomysł. Narobiłaś mi ochoty :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Dzięki Tobie odkryłam tę sałatkę. Jest przepyszna. Najlepiej mi smakuje z pomidorowym winegretem ;)

      OdpowiedzUsuń
    8. Faktycznie swietna na kolacje! Lubie salatki z tunczykiem, wiec na pewno przetestuje.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .