czwartek, 5 września 2013

Kurczak z bakłażanem i oliwkami

Kurczak z bakłażanem i oliwkami

Kurczak z bakłażanem przepis

Półki  lodówki wypełnione są po brzegi kolorowymi paprykami i bakłażanami. To właśnie te warzywa królują ostatnio w naszej kuchni. Odkąd Połówek przekonał się do bakłażanów, staram się jak najczęściej przygotowywać mu potrawy z jego dodatkiem. Tym razem padło na szybką potrawkę w stylu śródziemnomorskim. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej bagietki, ale równie dobrze sprawdzi się tu dodatek ryżu.

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 4. 

Kurczak z bakłażanem przepis

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I OLIWKAMI

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
  • 1 mały bakłażan
  • 2 duże piersi z kurczaka 
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek, posiekana
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w podłużne słupki
  • 800 g pomidorów (użyłam malinowych), obranych ze skórki i posiekanych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • porwane listki bazylii do posypania
Bakłażana kroimy w plastry, każdy z nich na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy partiami bakłażana z obu stron, aż lekko się zrumieni (smażymy przez około 2 minuty z każdej strony). Odkładamy bakłażana na papierowy ręcznik. Odcinamy polędwiczki od piersi, każdą pierś kroimy w poprzek na trzy części. Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron, aż lekko się zrumieni. Odkładamy na papierowy ręcznik. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek i chili, smażymy dalej przez 3 minuty. Dodajemy kurczaka, pomidory, ocet balsamiczny i bakłażana. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 15-20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Dokładamy czarne oliwki, chwilkę podgrzewamy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pod koniec gotowania należy zdjąć pokrywkę i go zredukować. Potrawę podajemy posypaną listkami bazylii. Ja jako dodatek podałam świeżą bagietkę. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie i zapewne tak właśnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że Twój połówek przekonał się do bakłażana, mojemu smakował tylko w escalivadzie, czyli taki pieczony bez skórki, ale to i tak już postęp ;) Wspaniałe danie. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowe i zdrowe danie. Zapewne bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyprobowane. zniknęło całe danie zanim wszyscy się spostrzegli:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbowane. Zniknęło całe danie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.