poniedziałek, 23 września 2013

Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

Klopsiki z oliwkami i fetą

Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu miłośnikom klopsików. Dość często, kiedy kupię ładny kawałek mięsa, mielę go i przygotowuję później różnej maści klopsy i klopsiki. Tym razem klopsiki wylądowały w sosie pomidorowym z dodatkiem octu balsamicznego. Świetnie komponowały się z nimi oliwki i kawałki słonego sera feta. 

Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z OLIWKAMI I FETĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 400 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek bułki tartej 
  • 800 g obranych pomidorów (użyłam malinowych)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • 160 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
Mięso łączymy z połową cebuli i czosnku. Dodajemy słodką paprykę, pół łyżeczki oregano, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy żółtko, odrobinę bułki tartej dla zagęszczenia, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron i zdejmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy resztę cebuli i czosnku, smażymy 3 minuty. Dodajemy posiekane pomidory wraz z sokiem, który puściły, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę oregano i klopsiki. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut lub do momentu, kiedy pomidory się rozgotują. Całość przyprawiamy solą (należy uważać z jej ilością, ponieważ w sosie będą także kawałki sera feta), pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Dodajemy oliwki i ser, chwilkę podgrzewamy.  Podajemy z dodatkiem pieczywa. 


Klopsiki w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy :

  1. Pyszny obiad. Lubie wszelkiego rodzaju klopsiki. Zjadlabym caly talerz ;)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany!Jakie pyszne!Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak najbardziej mogłabym jeść takie obiady<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł na obiadek :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności! Mam mega ochotę na taki obiad... A może być mi podesłała go? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje chłopaki uwielbiają klopsiki :) Myślę że to danie ( dla Młodego bez oliwek) przypadłoby im do gustu, więc kradnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  8. Bardzo dobre klopsy, właśnie je spałaszowaliśmy :) ale następnym razem zrobię bez oliwek, są zbyt intensywne w smaku i choć dają kontrast do słodyczy pomidorów i słoności fety, to jednak nie do końca mi tu podpasowały. Nie mniej jednak przepis świetny :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.