piątek, 20 września 2013

Jajka zapiekane ze śródziemnomorskimi warzywami

Jajka zapiekane ze śródziemnomorskimi warzywami

Jajka zapiekane z warzywami

Póki trwa sezon na paprykę i bakłażany, zachęcam Was do przygotowania pysznych jajek zapiekanych z dodatkiem wspomnianych warzyw. Przepis na to danie pochodzi z książki Gino D'Acampo "Fantastico!". Troszkę go zmieniłam, ponieważ w oryginalne autor zamiast bakłażanów użył cuknii, za którą Połówek nie przepada. Zajrzyjcie także do Irenki i Andrzeja, by zobaczyć ich wersję tego dania.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Jajka z warzywami

JAJKA ZAPIEKANE ZE ŚRÓDZIEMNOMORSKIMI WARZYWAMI
Śniadanie Mistrzów #77

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • 400 g pomidorów (waga po obraniu ze skórki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki oliwek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki startego grana padano (fajnie sprawdzi się tu także ser mozzarella)
Cebulę siekamy w kostkę. Bakłażana kroimy w plastry a następnie w kostkę. Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Obrane pomidory siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy cebulę (warto użyć patelni, którą później można włożyć do piekarnika). Dodajemy bakłażana i paprykę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory i oliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Ponieważ nie posiadam patelni, w której mogłabym zapiekać, przełożyłam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. W warzywach robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Przyprawiamy je lekko solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Po 6 minutach pieczenia posypujemy warzywa tartym serem i pieczemy dalej przez 6-9 minut, aż białka jajek się zetną. Zamiast grana padano możecie użyć innego sera, np. tartej mozzarelli (Gino w swoim przepisie użył cheddara). Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Więcej przepisów na śniadania znajdziecie 

Jajka z warzywami przepis

Jajka pieczone z warzywami

Czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Super takie danie, z chęcią bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. będę musiała sobie takie zrobić:) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fascynująco-zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne zdjęcia, szkoda, że lato już powoli odchodzi...

    OdpowiedzUsuń
  5. Och chyba coś takiego przyrządzę sobie ! Na wspomnienie wakacji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne!Bardzo zachęcająco wygląda to danie i wszystkie składniki są jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie śniadanie mistrzów! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. strasznie apetyczne :) niemal czuję zapach....mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Twoje, takie zapiekane kuszą niesamowicie... I ten ser, marzenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.