poniedziałek, 23 września 2013

Jabłecznik

Jabłecznik


Jabłecznik przepis

W mojej kuchni od pewnego czasu królują jabłka. Są dodatkiem do śniadań, obiadów i wypieków.  Ciasta z ich dodatkiem są niby banalne, ale jakże smaczne. Do tej pory podzieliłam się z Wami kilkoma przepisami na słodkości z jabłkami. Były już drożdżówki z jabłkami i kruszonką, było ciasto z jabłkami i bezą, tarta z jabłkami i ucierane ciasto. Teraz przyszła kolej na prosty jabłecznik. Prosty i jakże pyszny. 

Przepis na jabłecznik

JABŁECZNIK

Składniki:
[Przepis własny]
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 małe jajka
  • 0,8-1 kg jabłek (użyłam antonówek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Prosty jabłecznik

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane zimne masło i rozcieramy je razem z mąką, jak na kruszonkę. Następnie wbijamy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodajemy odrobinę więcej mąki (może tak się zdarzyć przy użyciu większych jajek). Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 : 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą. Większą wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (możemy je lekko podsypać mąką) i przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 20x24 cm. Formę z ciastem wkładamy do lodówki, mniejszą porcję ciasta do zamrażarki. Po około godzinie sprawdzamy ciasto z zamrażarki. Jeśli jest już twarde (czyli odpowiednie do tego, aby zetrzeć je na tarce), wówczas przystępujemy do pieczenia ciasta. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Podpiekamy przez 15 minut. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, owoce kroimy w plasterki. Zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy plasterki owoców. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy je na jabłka przy pomocy tarki (używamy większych otworów). Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dalej przez około 30 minut. Ciasto kroimy po całkowitym przestudzeniu. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Można je także podać z dodatkiem sosu karmelowego. 


Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik


Czas przygotowania: 1 godzina.

22 komentarze :

  1. każdy jabłecznik jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowity! przydałby się teraz taki do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Maszyna robi furorę :D Aż jabłecznik się chowa :D Joke- też wygląda super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Gosiu, ta maszyna jest po prostu rewelacyjna. Nawet nie wiesz, jak bardzo się cieszę, że jest już u nas :)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda, szarlotka zawsze najlepsza :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! Coraz lepsze zdjęcia tworzysz. Są jedyne w swoim rodzaju. Jabłecznik wygląda uroczo. Zdjęcie numer 3 skradło moje serce.
    Pozdrawiam.
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za te słowa. Bardzo cieszę się, że podobają Ci się moje ujęcia :)

      Usuń
  6. Takie proste są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest wspaniały! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie ciasta lubię najbardziej:) piękne, proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. W prostocie tych ciast jest ich siła. Twój jabłecznik wygląda perfekcyjnie :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny jabłecznik. Piękne zdjęcia. Widzę,że przepis napisany na maszynie, super! :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak pyszna klasyka... Jednak szarlotki jesienią zawsze królują na stołach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny! Jabłeczniki to jednak ukłon w stronę jesieni... śliczne fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłecznik jak u babci i jakie piękne zdjęcia!Bardzo klimatycznie! PODOBA MI SIĘ!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bez termoobiegu mozna prosić?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 stopni z grzaniem góra-dół (czyli na standardowym trybie pieczenia) lub 160 stopni z termoobiegiem.

      Usuń
  15. Dziękuję za przepis.Właśnie kolejny raz będę piekła jabłecznik według twojego przepisu.Jest wspaniały zwłaszcza gdy zapomniałam o proszku do pieczenia.Dzisiaj podwójna porcja.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Niestety moj nie wyszedl tak ladnie jak twoj, do tego brak cukru w ciescie faktycznei byla odczuwalany. Ale, dodatek lodow zrobil swoje! :)) Dzieki i biore sie do gotowania/pieczenia pozostalych pysznosci z bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się czasem zdarza zapomnieć o jakimś składniku przy pieczeniu. Chyba największą wpadką było pominięcie drożdży...w cieście drożdżowym :) Fajnie, że wybrnęłaś z sytuacji. Te lody to świetny pomysł.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.