piątek, 27 września 2013

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

W kolejnej odsłonie odkrywania arabskich smaków, razem z Justinką, Mirabelką i Bartoldzikiem przygotowaliśmy hummus. To popularny w krajach Bliskiego Wschodu dip na bazie ciecierzycy z dodatkiem pasty tahini. Ja przygotowałam wersję pikantniejszą z pieczoną papryką i chili. To świetny dodatek do pieczywa. 

Hummus z pieczoną papryką przepis

HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 upieczone czerwone papryki
  • 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z  ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy posiekaną paprykę, ciecierzycę, posiekany czosnek, chili, kmin, pastę tahini. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, ponownie miksujemy.

* pieczona papryka: paprykę przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, układamy ją na blasze skórką do góry. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20-30 minut, aż skórka mocno się pomarszczy i pojawią się na niej czarne plamy. Przekładamy ją do foliowego woreczka, zamykamy go i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skórki. 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

8 komentarzy :

  1. ciekawa odsłona, uwielbiam hummus więc na pewno spróbuję :)
    zapraszam na www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie! świetny dodatek do chleba!

    OdpowiedzUsuń
  3. to nie ma szansy źle smakować! ja też robię hummus z pieczoną papryką, i dodaję wtedy masło orzechowe zamiast tahini (trochę więcej bo jest słabiej wyczuwalne). to obłędne kombo ;) pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny. Robiłam już wiele wersji hummusu, ale z papryką pieczoną jeszcze nie. Muszę to koniecznie nadrobić. Narobiłaś mi smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hummus jadłam raz i mi w ogóle nie smakował. Ale Twój wygląda tak smacznie i ten intensywny czerwony :) Mogłabyś mi kiedyś podesłać słoiczek? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.