czwartek, 19 września 2013

Eton mess z karmelizowanymi gruszkami i różowym pieprzem

Eton mess z karmelizowanymi gruszkami i różowym pieprzem

Eton mess z karmelizowanymi gruszkami i różowym pieprzem

W kolejnej odsłonie "Trzy po trzy" mieliśmy za zadanie przygotować potrawy z wykorzystaniem gruszek, imbiru i pieprzu. Początkowo chciałam zrobić chutney gruszkowy, jednak ostatecznie postawiłam na deser. Słodki eton mess z dodatkiem karmelizowanych gruszek okazał się fajnym jesiennym deserem. Razem ze mną we wspólnym gotowaniu wzięli udział Wiera oraz Wojtek. 

Eton mess z gruszkami

ETON MESS Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI 
I RÓŻOWYM PIEPRZEM

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 duże gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 12 dużych bez (lub więcej wg preferencji)
  • różowy pieprz
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni topimy masło, wrzucamy gruszki, smażymy je po około 2 minuty z każdej strony. Dodajemy cukier i imbir, smażymy dalej, aż cukier się rozpuści i oblepi gruszki (można na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Odstawiamy do przestygnięcia. W pucharkach kruszymy część bez, następnie wykładamy warstwę bitej śmietany i gruszek. Kolejno znów warstwę bez, śmietany i gruszek. Całość posypujemy rozkruszonym w moździerzu czerwonym pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Eton mess z karmelizowanymi gruszkami i różowym pieprzem

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy :

  1. No to mamy przystawke, główne danie i deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie :) dasz trochę??? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zasadnicze pytanie: eton mess czy eaton mess? Bo kilkukrotnie spotkałem się z eaton (chyba od nazwiska pomysłodawcy?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawną nazwą jest eton mess. Nazwa pochodzi od miasta Eton w Anglii.

      Usuń
  4. Muszę to powiedzieć... masz świetny pojemnik, w którym trzymasz bezy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ deser!Zachwycający!Teraz pól dnia będę o nim myśleć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.