środa, 25 września 2013

Escalivada

Escalivada

Escalivada przepis

Escalivada to hiszpańska sałatka na bazie pieczonych lub grillowanych warzyw. Pierwszy raz przygotowałam ją dwa lata temu i od tej pory bardzo często powtarzam w sezonie letnim. Lato wprawdzie już minęło, jednak w dalszym ciągu dostępne są niedrogie i smaczne warzywa. 

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Escalivada sałatka hiszpańska

ESCALIVADA
Zielona Środa #15

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 2 bakłażany (600 g) 
  • 3 papryki
  • 3 czerwone cebule
  • pół główki czosnku
  • 4 pomidory lima
  • 4 łyżki oliwy
  • dressing: 6 łyżek oliwy, 1 łyżka octu sherry*, pół łyżeczki suszonego oregano, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 
Bakłażany kroimy w grubszą kostkę. Papryki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebule obieramy, siekamy na ćwiartki. Pomidory kroimy w półksięzyce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, kropimy oliwą, mieszamy delikatnie. Dokładamy czosnek w łupinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy przez około godzinę, aż warzywa będą miękkie. Po 30 minutach pieczenia wykładamy czosnek. W trakcie pieczenia należy kilka razy delikatnie przemieszać warzywa. 
Przygotowujemy dressing: czosnek wyciskamy z łupiny, siekamy. Oliwę łączymy z octem, dodajemy suszone zioła, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone warzywa przekładamy na półmisek i zalewamy dressingiem. Escalivadę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Jest ona smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

* jeśli nie posiadacie octu sherry, dodajcie do dressingu ocet winny lub 2 łyżki soku z cytryny

Czas przygotowania: 1 godzina.

6 komentarzy :

  1. Wygląda pysznie. Jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tutaj zawsze jest tak cudownie kolorowo na talerzu: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! Bakłażany w najlepszej formie. Powiedz mi gdzie mogę dostać ocet sherry?

    OdpowiedzUsuń
  4. Są bakłażany, więc zdecydowanie ta sałatka jest dla mnie :) Robię bardzo podobną z pieczonymi warzywami i łączę z kuskusem. Pyszne i może stanowić danie obiadowe.

    PZDR.

    AGATA

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pieczone i grillowane warzywa. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada smacznie, ale nie jest to escalivada. Ta prawdziwa, mimo ze smaczna, apetycznie nie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.