wtorek, 3 września 2013

Dżem z mirabelek i malin

Dżem z mirabelek i malin


Po konfiturze z mirabelek i amaretto oraz konfiturze mirabelkowej z wanilią, przyszła kolej na pyszny dżem. Bazą do niego są także mało doceniane mirabelki. W połączeniu ze słodkimi malinami smakują wspaniale. Taki dżem to świetny dodatek do ciast, muffinek i naleśników.

 Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III. 

Konfitura z mirabelek i malin

DŻEM Z MIRABELEK I MALIN

Składniki:
[przepis własny]
  • 1,3 kg mirabelek (waga po wypestkowaniu)
  • 350 g malin
  • 350 g cukru (lub więcej wg preferencji)
Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 godziny, aż puszczą sok. Po tym czasie garnek stawiamy na małym palniku. Gotujemy pierwszego dnia przez 1,5 godziny. Na drugi dzień ponownie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy kolejne 1,5 godziny lub do momentu, kiedy dżem zgęstnieje. Smażenie dżemu  możecie rozłożyć także na 3 dni, gotując każdego dnia przez około godzinę. Pamiętajcie o tym, by pod koniec smażenia częściej mieszać dżem. Gorący dżem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut. 

Konfitura mirabelkowa przepis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny i 30 minut.

4 komentarze :

  1. Uwielbiam te Twoje dżemy<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny dżemik. To z pewnością udane połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szalejesz z tymi przetworami :) kolejny, fantastyczny dżem w akcji - wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.