sobota, 21 września 2013

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami

Te drożdżówki powstały zupełnie przypadkowo. Zostało mi kilka żółtek po przygotowaniu ciasta z jabłkami i bezą. Początkowo chciałam je wykorzystać do zrobienia ciasta kruchego, jednak ostatecznie padło na słodkie bułki z dodatkiem jabłek i cynamonu. Te delikatne i mięciutkie drożdżówki wręcz rozpływają się w ustach. Lada chwila rozpocznie się jesień, zachęcam Was do przywitania jej z taką bułeczką w dłoni. 

Drożdżówki z jabłkami przepis

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI
Słodka Sobota #15

Składniki (na 10 sztuk):
[przepis własny]
  • 500 g mąki (użyłam mąki bułeczkowej typ 650)
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 60 g miękkiego masła, 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko plus odrobina wody do posmarowania bułeczek
  • nadzienie: 3-4 jabłka, 1 łyżeczka cynamonu, 1-2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą i 3 łyżkami cukru. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy 1 łyżką cukru, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 10-15 minut. Spienione drożdże dodajemy do mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy masło i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (ciasto należy wyrabiać przez około 7 minut lub dłużej, ma ono być miękkie i delikatne). W razie potrzeby lekko podsypujemy ciasto mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Ciasto dzielimy na 10 części. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy. Każdą część ciasta formujemy w kulę, następnie spłaszczamy, na środku układamy 2 łyżki nadzienia, zlepiamy brzegi ciasta. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykrywamy je i odstawiamy na kolejne 30 minut. Podrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Składniki kruszonki wyrabiamy pomiędzy palcami. Kruszonką posypujemy bułeczki. Pieczemy w temp. 200 stopni (bez termoobiegu) przez około 18-20 minut. Upieczone bułeczki studzimy na metalowej kratce.

Bułki drożdżowe z jabłkami

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Drożdżówki z jabłkami

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.


25 komentarzy :

  1. Wspaniałe bułeczki z pysznym, jabłkowym wnętrzem. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm! Kruszona po byku! Uwielbiam! Muszą być pysznościowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła teraz taką bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. są tak idealne! niewiarygodnie idealne :) z jednej strony wyglądają na bardzo kruche, a z drugiej na delikatne i mocno mięciutkie, w które można wgryźć się jak w poduszeczkę :D bardzo apetyczne! chyba miałabym ochotę na takie. bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zaopatrzyć się w drożdże i jabłka: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Najgorsze,że teraz w domu drożdżowe lubię tylko ja. I co mam zrobić- zjadam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, to także ulubione drożdżówki Mojego S, jakiś czas temu robiłam, ale bez cynamonu. Piękna kruszonka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sa przepiekne :) uwielbiam takie drozdzowy!

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne na jesienne śniadanie w chłodne poranki.
    i ta rustykalna kruszonka:)ach!

    OdpowiedzUsuń
  10. nigdy nie robiłam jeszcze własnych drożdżówek, ale podejrzewam, ze muszą być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś początek astronomicznej jesieni. Trafiłaś idealnie z takim jesiennym przepisem :) U mnie jutro będzie podobnie :)
    ZDJĘCIA FANTASTYCZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie wyglądają! Mam wielką ochotę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No to robię! Zachęciły mnie te fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygladaja pysznie! Mam tylko suche drozdze, ile powinnam uzyc do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są to drożdże suszone instant, to daj około 7 g. Na opakowaniu powinnaś mieć informację jakiej ilości świeżych drożdży odpowiada dana porcja drożdży suszonych.

      Usuń
  15. Witam.Czy jezyny beda tutaj pasowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nie robiłam jeszcze bułeczek nadziewanych jeżynami. Powinny się sprawdzić (oczywiście pomiń w przepisie cynamon). Ja bym do nadzienia dodała jeszcze biały ser.

      Usuń
  16. Cudowne:) .... kurcze teraz już naprawde nie wiem co upiec na weekend:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis właśnie się pieką bułeczki mam nadzieje ze beda pyszne pozdraiwm

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis a sam wypiek przecudny - prawdziwe smaki dziecinstwa! dzieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przepis ..a bułeczki rewelacja smakowały wyśmienicie domownikom pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam czy moge użyć musu jabłkowego ze słoika ( domowej roboty ) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, gęsty domowy mus świetnie się w nich sprawdzi :) Powodzenia!

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly