środa, 11 września 2013

Ciambotta

Ciambotta

Ciambotta

Ciambotta to włoski gulasz warzywny. Najczęściej bazą tej potrawy są bakłażan, pomidory, papryka, cebula, ziemniaki i zioła. W zależności od regionu w gulaszu mogą pojawić się inne warzywa np. fasolka szparagowa, bób, cukinia, seler naciowy, szparagi, karczochy. Istnieją także wersje tego dania z dodatkiem ryb i mięs. Dla mnie i Połówka ciambotta to smak lata. Jadamy ją bardzo często, póki mamy jeszcze dostęp do smacznych i niedrogich warzyw. 

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Ciambotta przepis

CIAMBOTTA (WŁOCHY)
Zielona Środa #13

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 4 pomidory (1 kg), obrane ze skórki
  • 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • listki bazylii do posypania
Bakłażana kroimy w plastry. Każdy plaster kroimy na cztery części. Pomidory siekamy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy ziemniaki, obsmażamy je z obu stron. Dodajemy cebulę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 3 minuty. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, paprykę, bakłażana, kapary, pomidory wraz z puszczonym sokiem. Dodajemy ocet i doprawiamy lekko solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli pomidory puściły mało soku, można dodać na patelnię troszkę wody, aby warzywa się nie przypaliły. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy suszoną bazylię i oregano, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Ciambottę przekładamy do 4 miseczek, posypujemy listkami bazylii. 

Ciambotta

Ciambotta

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

    15 komentarzy :

    1. Uwielbiam wszystko, co wloskie. I uwielbiam warzywa. To danie zdecydowanie dla mnie :)

      Pozdrowienia.

      OdpowiedzUsuń
    2. Lubię włoską kuchnię i tego jeszcze nie jadłam :) Niestety, nie lubię bakłażana :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Właśnie gotuje na kolacje, mam nadzieje ze wyjdzie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. bardzo smacznie wygląda lubię takie kolorowe dania:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Kolejne nowe danie, do wypróbowania:)

      OdpowiedzUsuń
    6. wygląda pięknie, bardzo ciekawa jestem smaku...:), biorę do wypróbowania!

      OdpowiedzUsuń
    7. Smak jest cudny,zrobiłam dziś na obiad. Następnym razem bakłażana zastąpię cukinia. Dziękuję za inspiracje na dzisiejszy obiad!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo mnie to cieszy :) Sama ciambottę uwielbiam. Postaram się we wrześniu opublikować jeszcze dwa przepisy na moje ulubione warzywne gulasze (jeden grecki a drugi hiszpański).

        Usuń
    8. Szkoda że nie udało mi się przygotować tego dania do wspólnej publikacji :/

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Agatko, szkoda, ale w wolnej chwili wypróbuj przepis. To danie jest cudowne, szczególnie z dodatkiem octu balsamicznego.

        Usuń
    9. bez ziemniaków, ale i tak pyyycha :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Bardzo smaczne:) Do tej pory podchodziłam do kaparów jak żaba do jeża, jakoś takie mi się zawsze zbyt intensywne wydawały. A tutaj - to połączenie smaków to strzał w dziesiątkę :) Koniecz nie z oregano i bazylią oraz octem balsamicznym! Pychota i dziękuję za przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Heh, przeczytałam czyjś wczesniejszy komentarz o cukinii - też już postanowiłam zrobić następny raz z cukinią, gdyż bakłażan był z ogródka na razie jeden, za to cukinii zatrzęsienie :) Ciekawe, czy aromaty znów smacznie się przegryzą...

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    .