wtorek, 17 września 2013

Briam

Briam

Briam

Spotkałam się z dwoma wersjami tej greckiej potrawy. W pierwszej do warzyw dodaje się siekane pomidory i podlewa całość wodą. W drugiej warzywa są pieczone bez pomidorowego sosu i chyba ta wersja najbardziej mi odpowiada. Aromatyczne i długo pieczone warzywa przyprawione oregano smakują fantastycznie. W wersji wegańskiej pomijamy ser feta i zastępujemy go tofu zamarynowanym w osolonej wodzie. Briam to pyszna przystawka lub samodzielne danie.

Przepis dodaję do akcji  Shinju- Paprykujemy 4. 

Briam przepis

BRIAM, PIECZONE WARZYWA PO GRECKU

Składniki (na 4 porcje):
  • 800 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 bakłażany (600 g)
  • 2 cukinie
  • 2-3 duże papryki (użyłam czerwnej, żółtej i zielonej)
  • 6 pomidorów (użyłam limy)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (opcjonalnie)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • suszone oregano
  • ser feta do posypania
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry. Obrane cebule siekamy w piórka. Bakłażany kroimy w kostkę, cukinie w plastry. Pomidory kroimy w ósemki. Papryki oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia (aby warzywa nie przywarły do niej). Na dnia układamy ziemniaki i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Jeśli używacie czosnku posypcie nim ziemniaki i cebule. Następnie układamy pozostałe warzywa i również przyprawiamy. Całość polewamy oliwą. Pieczemy w temp. 170 stopni bez termoobiegu przez około 1-1,5 godziny lub dłużej, aż warzywa będą miękkie. Wyznacznikiem będą ziemniaki, bo to one pieką się najdłużej. Jeśli warzywa zaczną się zbytnio przypalać, przykryjcie blachę folią aluminiową. Przed podaniem posypujemy danie pokruszoną fetą. Ja warzywa podałam razem z sosem tzatziki. 

*pomidory możecie przed pieczeniem sparzyć i obrać ze skórki

Briam

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 40 minut.

15 komentarzy :

  1. wygląda bardzo smacznie:) dla mnie rewelacja:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny ten przepis! Proste danie, a jednak jaka miła odmiana w menu, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka aż wychodzi z ekranu, jest cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. toż to raj smaków dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej co za kompozycja:) takie jedzenie cieszy i oczy i podniebienie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Osobiście nie znam tego dania, ale wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. znakomite danie:) wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. OO byłam w Grecji na wakacjach, ale takiej potrawy nie jadłam, a szkoda, bo wygląda bardzo smacznie. Tam gdzie bakłażan, tam musi być extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. po dzisiejszym obiedzie stwierdzam, że to danie idealne :) cudnie się po nim czujemy, cała trójka ^_^

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobione i oczywiście jak większość Twoich przepisów ląduje w magicznej książce z przepisami :)

    Super takie aromatyczne jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie świetne - lekkie, idealne na lato. Ja tylko lekko zmodyfikowałam przepis z uwagi na męża, który nie lubi zbyt miękkich pomidorów. Pomidory dodałam po prostu pod koniec pieczenia. Danie podałam z sosem tzatziki. Całość smakowała nam wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć/czytać. To prawdziwie wakacyjne danie :)

      Usuń
  12. blachę czy naczynie żaroodporne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zarówno blacha do pieczenia, jak i naczynie żaroodporne.

      Usuń
  13. Jadłam biarm na Krecie, to była wersja z siekanymi pomidorami. Wyglądała bardziej na duszoną niż pieczoną. Niemniej, było pyszne.
    Musze wypróbować tę pieczoną wersję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.