czwartek, 22 sierpnia 2013

Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Sałatka z ogórków na zimę

Przygotowujecie surówki i sałatki na zimę? Ja najczęściej robię sałatkę z papryki i ogórków oraz sałatkę z kapusty, która świetnie pasuje do domowych hot-dogów. Przepis, który Wam prezentuje jest autorstwa Beaty. Jedyną zmianą jakiej dokonałam, to ilość cukru w przepisie (Beata dodaje 3 szklanki cukru, ja o połowę mniej). 

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.

Sałatka z ogórków przepis


SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych, pokrojonych w plastry
  • 5 czerwonych papryk, oczyszczonych z nasion, pokrojonych w słupki
  • pół kg cebuli, obranej, posiekanej w piórka lub półtalarki
  • zalewa I: 9 szklanek wody, 8 łyżek soli
Ogórki, papryki i cebulę umieszczamy w garnku. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie, zalewę studzimy, następnie dodajemy ją do warzyw. Odstawiamy je na 3 godziny. Po tym czasie warzywa wyjmujemy z zalewy (zalewę I wylewamy), odsączamy na durszlaku i wkładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Przygotujcie większą ilość słoików, z podanej porcji wychodzi spora ilość sałatki.

Zalewa II:
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, gotujemy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zalewę doprowadzamy do wrzenia, gorącą zalewę przelewamy na warzywa w słoikach. Słoiki zakręcamy. Sałatkę należy pasteryzować przez 10 minut. Po zapasteryzowaniu dokręcam słoiki, układam je dnem do góry i przykrywam ręcznikiem. Zostawiam je tak do całkowitego ostygnięcia. Sałatkę z powodzeniem można przechowywać przez rok a nawet dłużej.

Sałatka na zimę przepis



Całkowity czas przygotowania: 3 godziny i 30 minut.

14 komentarzy :

  1. oj tak- lubiem takie octowe salatki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super! coś idealnego dla mojego Męża, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, taka sałatka jest bardzo pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! uwielbiam takie sałatki.
    moja mama zawsze robi różne wariacje na temat tych sałatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia takią robi i faktycznie do hot- dogów najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam taką sałatkę do drugich dań i hot-dogów. Wiele innych sałatek również, ale z roku na rok robi się coraz mniej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zrobiłam już słoiczki z sałatką szwedzką, może pora na inne ogórkowe rarytasy ze słoika ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poprostu idealna salatka na zime! Uwielbiam ja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ocet 10%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwykły ocet spirytusowy 10 %.

      Usuń
  10. Czy ta salatka jest dobra Od razu 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi odstać minimum tydzień, aby warzywa przeszły smakiem zalewy.

      Usuń
  11. Witam, Czy dobrze zrozumiałam że w przepisie I wylewamy zalewę i odsączone warzywa wkładamy do słoików?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.