niedziela, 11 sierpnia 2013

Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

Naleśniki z ricottą przepis

Lubicie naleśniki z białym serem? To chyba jedno z połączeń, któremu większość osób nie może się oprzeć. Do naleśników możecie dodać domowy twaróg, mascarpone lub ricottę. Gdy łączę ser z konfiturą nie dosładzam już dodatkowo sera tylko posypuję naleśniki odrobiną cukru pudru. W tym przypadku postawiłam na konfiturę z moreli, ale oczywiście możecie wykorzystać inną ulubioną.

Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

NALEŚNIKI Z RICOTTĄ I KONFITURĄ MORELOWĄ
Śniadanie Mistrzów #68

Składniki (na 6 sztuk):
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju
  • opakowanie sera ricotta (250 g)
  • domowa konfitura morelowa z wanilią
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajka, olej i mleko, całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smażymy cienki naleśniki z obu stron, aż delikatnie się zrumienią. Odkładamy na talerz. Każdego naleśnika smarujemy ricottą i konfiturą, zawijamy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki najlepiej smakują przestudzone. 


Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

Naleśniki z ricottą i konfiturą morelową

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

9 komentarzy :

  1. Och tak, piszę się na takie! Już może nie na śniadanie, ale obiad - z miłą chęcią :) To już kolejny Twój przepis, który figuruje na mojej magicznej pinterestowej liście "to make".

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, są cudne !! ricotta i morele <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie to wszystko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z serem najlepsze :) choć wersja z ricottą koniecznie do spróbowania, ta jeszcze mi umknęła

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie zolciutkie i delikatne! Nalesnikow z twarogiem nie jadam zbyt czesto z racji trudnosci w kupieniu twarogu, ale ricotta to inna bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak. Właśnie takich naleśników bym chciała!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam szczerze, ze lubię nalesniki z serem, ale bez szaleństw:) .... zdecydowanie bardziej wolę z dżemem lub z wytrawnymi dodatkami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.