środa, 21 sierpnia 2013

Malfatti z sosem pomidorowym

Malfatti z sosem pomidorowym

Malfatti przepis

Te włoskie kluseczki z dodatkiem szpinaku rozpływają się wręcz w ustach. Nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu, musicie się jednak uzbroić w cierpliwość podczas ich formowania. Ciasto jest dość mocno klejące za sprawą mniejszej ilości mąki. Jednak dzięki temu są o wiele bardziej delikatne. 

Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate. 

Kluski ze szpinakiem przepis


MALFATTI Z SOSEM POMIDOROWYM

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 100 g listków szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 60 g startego grana padano
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • około 100 g mąki pszennej
  • sos pomidorowy: 400 ml przecieru pomidorowego (passata), 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), pół papryczki chili (bez pestek, posiekanej), sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do przybrania
Umyty i osuszony szpinak drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy szalotkę przez 3 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy przez około 2 minuty, aż liście zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Szpinak odciskamy z nadmiaru płynu, umieszczamy w misce. Dodajemy ser ricotta (odlewamy z niego nadmiar wody), starty grano padano, żółtko, jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy łyżką lub wyrabiamy ręką. Wsypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość luźne, jednak nie przejmujcie się tym (nie należy dosypywać dodatkowej mąki, ponieważ po ugotowaniu kluski zrobią się twardawe i zbite). Talerz wysypujemy mąką. Dwie łyżeczki zwilżamy wodą. Porcję ciasta nabieramy na jedną łyżeczkę i przekładając z łyżeczki na łyżeczkę formujemy podłużna kluseczki. Układamy je na talerzu wysypanym mąką i lekko oprószamy odrobiną mąki (dzięki temu nie będą się one kleić w trakcie gotowania). Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucamy kluseczki. Gotujemy 1-2 minuty od ich wypłynięcia. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz. Z podanej porcji powinniście otrzymać około 20 klusek. Ja gotowałam je w dwóch turach.
Przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chili i czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy przecier, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Podgrzewamy przez 3 minuty. Maltaffi podajemy razem z sosem pomidorowym przybrane listkami świeżej bazylii. 


Kluski ze szpinaku przepis

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

9 komentarzy :

  1. Świetny pomysł ! Wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka jest kaloryczność takiej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Slinka mi pociekła :) Głodna się robię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co tam klejace ciasto, te kluseczki wygladaja tak zachecajaco, ze jestem gotowa sie pokleic troche :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie,że masz tyle dań wegetariańskich, spróbowałam - są pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.