wtorek, 13 sierpnia 2013

Lawasz

Lawasz

Lawasz przepis

Ostatnio dni upływają mi pod znakiem wspólnego gotowania. Tym razem przyszła kolej na chlebek typu flatbread. Lawasz, bo o nim mowa, można przygotować na dwa sposoby. Piekąc go w piekarniku otrzymamy chrupiące niczym krakersy chlebki, z kolei smażąc na patelni, mięciutkie wrapy. Naszym wspólnym zadaniem było przygotowanie tych chlebków właśnie na patelni. Możemy je nadziać ulubionymi dodatkami i potraktować niczym tortille bądź podawać jako dodatek do potraw, np. gulaszów. Razem ze mną lawasz przygotowały: Mirabelka, Iza, Mopsik, Shinju i Maggie. 

Lavasz przepis

LAWASZ

Składniki:
[przepis własny]
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 500)
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą. Kiedy drożdże się spienią, dodajemy je do mąki. Dolewamy pozostałą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką (ważne, aby poświęcić troszkę czasu na wyrobienie ciasta. Wyrabiam je około 7 minut, dzięki czemu jest delikatne i elastyczne. Później nie obsycha tak szybko i dłużej zachowuje świeżość). Przekładamy je do czystej miseczki (można ją naoliwić), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając je pięścią. Dzielimy na 8 części (jeśli chlebki mają być dodatkiem do jakiegoś dania) lub 5-6 (jeśli chcecie w nie coś zawinąć), każdą wałkujemy na bardzo cienki placek (stolnicę oraz wierzch placuszka należy lekko podsypać mąką, by ułatwić sobie wałkowanie). Smażymy je na suchej patelni bez dodatku tłuszczu (nieprzywieralnej) z obu stron. Kiedy na powierzchni placuszka wytworzą się małe pęcherzyki, odwracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, do momentu wytworzenia się delikatnych plamek. Chlebki na zdjęciach były dzielone na 8 części. Każdy z nich po usmażeniu miał średnicę około 17-18 cm.

Lavash przepis

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.

15 komentarzy :

  1. Następnym razem muszę wypróbować wersję z drożdżami, bo wyglądają świetnie :) Tym razem zrobiłam opcję najprostszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie, tak jak Shinju następnym razem zrobię z drożdżami, będą wtedy bardziej "puszyste"

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają:-) Aż by się chciało od razu biec do kuchni i robić... tylko ta godzina;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zamiast drożdży daję jogurt naturalny. Nie trzeba czekać i też są puszyste ;-)

      Usuń
  4. świetnie wyglądają, muszę spróbować ich smaku: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię orientalne chlebki w różnych wersjach. Lawasz jeszcze się nie pojawił w mojej kuchni. Wygląda smakowicie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! Uwielbiam płaskie chlebki w każdej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dziś rano te chlebki razem z moją wersją arabskich burgerów i wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za ten rewelacyjny przepis i czekam jeszcze na jakąś Twoją wersję chlebków naan. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu. Masz nosa, bo wpis o naan mam już przygotowany. Opublikuję go na dniach.


      pozdrawiam

      Usuń
  8. Świetne te chlebki, można je nadziać na różne sposoby:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mi się wydaje czy ciasto jest tu identyczne jak na pizze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pizza jest także pieczywem typu flatbread, wyrabianym na drożdżach. Z tego przepisu zrobisz i pizzę, i lawasz (i inne warianty chlebków z patelni), a także bułki i chleb. Z ciasta drożdżowego można zrobić praktycznie wszystko (co jest rzecz jasna pieczywem lub ciastem) :)

      Pozdrawiam,
      M.

      Usuń
  10. Po raz kolejny korzystam z tego przepisu. Chlebki podaję jako dodatek do gulaszu - są wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny przepis! Wykorzystuje do domowego kebaba (mięsko woł. Lub kurczak, kapusta, sosy czosnkowy i pomidorowo-paprykowy ostry) PYSZOTA :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.