piątek, 16 sierpnia 2013

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala przepis

Pikantny i niezwykle smaczny kurczak tikka masala to danie, którego powinien spróbować każdy miłośnik wyrazistych smaków. Idealnie komponuje się z chlebkami naan, ale równie dobrze możecie go podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Uwielbiam przepisy Bee Yinn Low i ten także mnie nie zawiódł. Razem ze mną tego pysznego kurczaka przygotowała także Maggie. Przepis dodaję do jej akcji- Kuchnia indyjska II oraz akcji  Warzywa psiankowate. 

Tikka masala przepis

KURCZAK TIKKA MASALA

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 piersi z kurczaka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2,5-centymetrowy kawałek imbiru, posiekany
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonego  cynamonu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku
Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przyprawy mieszamy z jogurtem, do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 30 minut a najlepiej na całą noc. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, pieczemy na grillu, w piekarniku  lub smażymy na patelni. Jeśli go pieczemy lub grillujemy, najwygodniej jest nadziać kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków (mięso pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni). 
  • 300 g obranych pomidorów, pokrojonych w kostkę 
  • 250 ml kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 papryczki chili, posiekane, pozbawione pestek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra
  • sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy chili i czosnek, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy słodką paprykę w proszku i kmin, smażymy mieszając przez minutę. Wrzucamy pomidory, dolewamy 1/4 szklanki wody, całość gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy dodatkową wodę. Dodajemy kremówkę, ugrillowanego kurczaka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy dalej przez 5 minut. Podajemy z pieczywem lub ryżem. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną natką. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

19 komentarzy :

  1. widzę, że nie ma tu w przepisie przyprawy garam masala, a wydawało mi się, że bez niej tikka masala nie jest tikką masalą :) ja przynajmniej zawsze dodaję, jak również mieloną kolendrę, ale za to nie dodaję kminu, chociaż zapewne znajduje się on we wspomnianej wyżej przyprawie. zawsze podaję to danie z ryżem basmati, ale myślę, że z takim chlebkiem jest równie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. o :) a tak wygląda moja tikka, akurat chyba ze zwykłym ryżem paraboiled:

    http://2.bp.blogspot.com/-CoTcq7LO6Aw/UV7TM2eploI/AAAAAAAAABE/q2TNsHLlmMI/s1600/P1040344.JPG

    OdpowiedzUsuń
  3. Wchodze na durszlaka, a tu obok siebie dwie notki o tej samej potrawie. Teraz nie ma wyjścia, któregoś muszę spróbować! :)


    Chciałam również zachęcić do dodania przepisu również do akcji Witamy Royal Baby :)

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to danie, a szczególnie te wszystkie aromatyczne smaki połączone w jedną całość: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczaka lubię w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od zawsze chcialam sprobowac tego kurczaka:) Chyba sie w koncu skusze! Wyglada tutaj u CIebie po prostu mega apetycznie w tym gestym sosie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie danie, z pysznym aromatem przypraw !! zdecydowanie pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis idealny dla mnie. Już tyle razy się przymierzałam do tego dania i zawsze coś mnie powstrzymywało. Muszę w końcu zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś to było moje ulubione danie. Robilam zwłaszcza zimą, bo to danie rozgrzewające. Pewnie zacznę znów je robić na jesień. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekne zdjecia (zreszta jak zwykle). Danie przypomina mi moich kolegow Jezuitow z Indii (szalona trojka), ktorzy co rusz robili wlasnie tikke :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za mało eksperymentuję z kuchniami innych krajów, szczególnie azjatycką. Cierpię na chroniczny brak czasu, podziwiam Cię za zapał i energię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna potrawa, bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja kupiłam już gotową przyprawę o tej nazwie, czy muszę dodawać do niej w/w składniki do marynaty, czy to jest już zawarte w tej gotowej przyprawie "Tikka masala"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja mieszanka zawiera zapewne wszystkie przyprawy znajdujące się w przepisie. Wymieszaj jogurt z odpowiednią ilością przyprawy, dodaj kurczaka i zamarynuj.

      Usuń
  15. Czy mozna czyms zastapic smietane? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dagmaro, zostałabym jednak przy tej kremówce. Możesz ewentualnie próbować z jogurtem, jednak ten bywa kapryśny i lubi się warzyć na patelni.

      Usuń
  16. Anonimowy12 maja, 2015

    oczywiscie ze mleko kokosowe. hindusi raczej nie dodaja do swoich potraw smietany kremowki ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię kurczaka tikka masala, który jednakowoż z Azją ma wspólnego tylko tyle, że powstał na wzór dań curry, ale jest potrawą z kuchni angielskiej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.