niedziela, 25 sierpnia 2013

Konfitura z borówek, jeżyn i brzoskwiń

Konfitura z borówek, jeżyn i brzoskwiń

Konfitura z borówek przepis

Lubicie śniadania na słodko? U nas bardzo często goszczą na stole naleśniki. A co jest idealnym dodatkiem do cienkich naleśników? Oczywiście smaczna konfitura lub dżem. Ta konfitura podbiła moje serce. Ciemna za sprawą borówek i jeżyn, z lekką nutką wanilii. Idealny dodatek do codziennych śniadań.

Przepis dodaję do akcji Karoliny- Morelkowo-brzoskwiniowo 5. 

Dżem z borówek

KONFITURA Z BORÓWEK I JEŻYN
Śniadanie Mistrzów #71

Składniki (na 5 małych słoiczków):
[przepis własny]
  • 800 g brzoskwiń (waga po wypestkowaniu)
  • 200 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 300 g jeżyn
  • 250 g cukru (lub więcej, jeśli wolicie słodsze konfitury)
  • 1 laska wanilii
Owoce umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka i dokładamy do owoców. Całą laskę także dokładamy do owoców. Zostawiamy je na kilka godzin, by puściły sok. Garnek stawiamy na gazie (stawiam na najmniejszej mocy najmniejszego z palników) i gotujemy prze 1,5 godziny pierwszego dnia. Kolejnego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez około 1-1,5 godziny lub do momentu, kiedy zgęstnieje. Pamiętajcie o częstszym mieszaniu jej pod koniec, aby nie przywarła do dna garnka (będzie wówczas gorzka). Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

7 komentarzy :

  1. Wszystkie letnie owoce zamknięte w słoiczku ;)
    Uwielbiam konfitury.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, kokardki, każdy szczegół detal mi sie podoba. Konfitura sama za siebie mówi że jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne, wspaniałe połączenie owoców u Ciebie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też konfiturowe szaleństwo trwa :-) Borówki, jeżyny, brzoskwinie? To musi być świetne trio!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków, zjadłabym z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam w zeszłym tygodniu, jednak pominęłam jeżyny i dałam 2,4 kg brzoskwiń oraz prawie 1 kg borówek amerykańskich. Dzisiaj otworzyliśmy pierwszy słoiczek, konfitura jest przepyszna... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.