piątek, 9 sierpnia 2013

Konfitura morelowo-malinowa

Konfitura morelowo-malinowa

Konfitura morelowo-malinowa

Ciąg dalszy letnich przetworów. Po konfiturze morelowej z wanilią i morelowej z kwiatami lawendy przyszła kolej na połączenie moreli i malin. Konfitura ma piękny czerwono-pomarańczowy kolor. Nie przepadam za mocno słodkimi konfiturami, dlatego też ograniczyłam w niej ilość cukru. Oczywiście wedle własnych preferencji możecie dosłodzić ją.

Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III oraz akcji Karoliny- Morelkowo-brzoskwiniowo 5. 
Konfitura z moreli przepis

KONFITURA MORELOWA Z MALINAMI

Składniki:
  • 250 g malin
  • 600 g moreli
  • 180 g cukru (lub więcej do smaku)*
Morele pozbawiamy pestek, kroimy w mniejsze kawałki (możecie je te sparzyć i obrać ze skórki). W garnku umieszczamy morele, maliny i cukier. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godziny, aż owoce puszczą sok. Konfiturę gotujemy pierwszego dnia przez 1,5 godziny (ja stawiam zawsze garnek na najmniejszym palniku i gotuję na najmniejszym ogniu). Następnie studzimy i przykrywamy (jeśli jest gorąco należy ją odstawić do lodówki). Kolejnego dnia ponownie gotujemy konfiturę do momentu, kiedy zgęstnieje (mi zajęło to troszkę ponad godzinę czasu). Gotową konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Konfiturę pasteryzujemy przez 10-15 minut (w zależności od wielkości słoiczków). Z podanej ilości owoców otrzymałam 3 małe słoiczki konfitury (plus pół słoiczka). Konfitura jest przepyszna, polecam Wam od razu podwoić lub potroić ilość składników i przygotować ją z większej porcji.

* konfitura nie jest zbyt słodka. Jeśli nie przepadacie za lekko kwaskowatymi przetworami dodajcie więcej cukru na tę ilość owoców 200-250 g.

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

4 komentarze :

  1. Poproszę porcję takiej konfiturki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale orginalna konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity ma kolor! Uwielbiam malinki, ale w takim połączeniu ich jeszcze nie próbowałam :)

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Printfriendly