czwartek, 29 sierpnia 2013

Konfitura mirabelkowa z wanilią

Konfitura mirabelkowa z wanilią

Konfitura z mirabelek przepis

Mirabelki zawsze kojarzą mi się z końcem lata. Co roku przygotowuję z nich konfiturę z dodatkiem amaretto. W tym roku nabyłam większą ilość śliwek i postanowiłam wykorzystać część do zrobienia konfitury z dodatkiem wanilii. Był to strzał w dziesiątkę. 

Dżem z mirabelek przepis

KONFITURA MIRABELKOWA Z WANILIĄ

Składniki (na 4-5 małych słoiczków):
[przepis własny]
  • 1 kg mirabelek (waga po wypestkowaniu)
  • 1 laska wanilii
  • 300 g cukru
Mirabelki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, aż puszczą sok. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy na najmniejszej mocy palnika przez 1 godzinę. Następnie zestawiamy garnek z ognia, studzimy owoce i odstawiamy je do lodówki na całą noc. Następnego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez godzinę. Trzeciego dnia ponownie stawiamy garnek na gazie i gotujemy do momentu, aż konfitura zgęstnieje. Mi zajęło to 30 minut. Wyjmujemy laskę wanilii. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Cudowna, musi smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Nigdy nie robiłam z mirabelek, zawsze zużywam brzoskwinie z własnego drzewka do dżemu albo konfitury :) w ogóle, wszystkie przetwory z wanilią mają rewelacyjny smak.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dżemy z dodatkiem wanilii. Taki słoiczek opróżniłabym od razu łyżeczką :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyobrazam sobie jak cudownie musi pachniec...

    OdpowiedzUsuń
  5. ta nutka wanilii to jak wisienka na torcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. i u mnie taka zagościła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie wanilia z gruszkami i brzoskwiniami. Do mirabelek niestety nie mam dostępu... Może za rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku miałam ich stanowczo za dużo. Ale rzeczywiście są trudno dostępne i próżno ich szukać w osiedlowym warzywniaku.

      Usuń
  8. Malwi widzę, że szalejesz z przetworami:0 ... i dobrze, bo w zimie nie ma nic lepszego niż sloiczek domowych powidel, konfitur czy dżemów:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.