czwartek, 22 sierpnia 2013

Konfitura brzoskwiniowa z malinami i jeżynami

Konfitura brzoskwiniowa z malinami i jeżynami

Konfitura brzoskwiniowa przepis


W tym roku nie robiłam czystej konfitury na samych brzoskwiniach. Zdecydowanie bardziej wolę mieszać kilka rodzajów owoców. Dzięki temu możemy otrzymać zupełnie nowy i zaskakujący smak. Brzoskwinia w połączeniu z malinami i jeżynami smakuje obłędnie. Wypróbujcie koniecznie!

Przepis dodaję do akcji Karoliny- Morelkowo Brzoskwiniowo 5 oraz akcji Domi- W malinowym chruśniaku III. 

Konfitura z brzoskwiń przepis

KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z MALINAMI I JEŻYNAMI

Składniki (na 4 małe słoiczki):
[przepis własny]
  • 750 g brzoskwiń (waga po wypestkowaniu), pokrojonych w grubsze kawałki
  • 300 g malin
  • 250 g jeżyn
  • 200 g cukru (lub więcej do smaku)
W garnku umieszczamy wszystkie owoce, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc, aż owoce puszczą sok. Stawiamy garnek na gazie (zawsze ustawiam go na najmniejszej mocy najmniejszego z palników) i gotujemy pierwszego dnia przez godzinę. Kolejnego dnia gotujemy ją kolejną godzinę. Trzeciego dnia gotujemy do otrzymania preferowanej konsystencji. Mi zajęło to 30 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut. 

*pomiędzy gotowaniem zimną konfiturę najlepiej odstawić do lodówki


Konfitura z brzoskwiń przeis

Całkowity czas przygotowania: 3 godziny.

13 komentarzy :

  1. jak dla mnie pycha, ulubione letnie owoce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ma kolor! Coś niesamowitego :) Nigdy nie jadłam konfitury z jeżyn :( może uda mi się je jutro kupić?

    Dzięki za kolejne, smaczne zgłoszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor<3!
    Widzę, że nie tylko ja przygotowuję się na zimę...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie robi się malinowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! Wygląda bosko. Tak szczerze mówiąc, to jeszcze takiego połączenia nie jadłam, ale musze przetestować. Może w sobotę uda mi się jeszcze maliny i jeżyny gdzieś upolować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny kolor - i konfitury, i malin :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj w takim naczynku jadłam kruszonkę malinowo brzoskwiniową :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisuję ten przepis, bo ta konfitura do mnie przemawia "zrób mnie, zrób!"

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie :) Nie jadłam takiej konfitury. A kolor absolutnie piękny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Potwierdzam obłędność połączenia ;) Awa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awo-;) Cieszy mnie, że i Tobie smakowała.

      Usuń
  11. też przygotowuję w ten sposób dżemy i konfitury ...są pyszne:) ...a takie zestawienie smaków bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.