wtorek, 20 sierpnia 2013

Hiszpańska sałatka z sosem andaluzyjskim

Sałatka z tuńczykiem przepis

Tę pyszną sałatkę autorstwa Agaty robiłam już kilkakrotnie. Zachwyca nie tylko kolorami, ale i smakiem. Bardzo fajnym dodatkiem jest tu sos na bazie majonezu. Z reguły rzadko przygotowuję tego typu sosy, jednak w przypadku tej sałatki jest on strzałem w dziesiątkę i warto na chwilę zapomnieć o liczeniu kalorii.

Przepis dodaję do akcji Mopsika- Warzywa psiankowate.

Sałatka z sosem andaluzyjskim przepis

SAŁATKA Z SOSEM ANDALUZYJSKIM

Składniki (na 2 większe porcje):
  • 2 większe pomidory
  • 3 ogórki gruntowe (lub pół dużgo ogórka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka kaparów
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1/4 szklanki oliwek (zielonych lub czarnych)- czarne zdecydowanie lepiej tu pasują
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • dressing: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, 3 krople sosu Worcestershire, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ogórki obieramy kroimy w plastry. Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w cienkie piórka. Jajka obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, paprykę w podłużne paski. Tuńczyka odcedzamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy pomidory, paprykę, ogórki, kapary (jeśli używacie dużych kaparów, posiekajcie je wcześniej), tuńczyka, oliwki, cebulkę, jajka. 
Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy z odrobiną soli. Majonez mieszamy z ketchupem, dodajemy czosnek, sos Worcestershire, wędzoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Sałatkę podajemy polaną przygotowanym sosem z opieczonymi kromkami bagietki. Sos świetnie sprawdza się jako dip do warzyw, płaskich chlebków, krakersów.


Hiszpańska sałatka z sosem andaluzyjskim


Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

11 komentarzy:

  1. Cieszę się, że sałatka przypadła Wam do gustu i smaku :-D U mnie cieszy się niesłabnącym powodzeniem i jestem zmuszona robić ją bardzo często, nawet nie wiem czy dziś też nie.

    Miłego dnia!

    AGATA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato, raz jeszcze dziękuję za świetny przepis :)

      Usuń
  2. Poczułam hiszpański klimat! Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ tu pysznie i kolorowo:) obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno zrobię w najbliższym czasie i podzielę się wrażeniami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, nie znałam wcześniej sosu andaluzyjskiego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety mie powaliła mnie swym smakiem ta sałatka, a pokładałam w niej duże nadzieje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu :) Moim gościom zawsze ona smakuje.


      pozdrawiam

      M.

      Usuń
  7. Zrobiłam już dwa razy i za każdym smakuje obłędnie. Mąż się zachwycił.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP